hijab_red
hijab_red

Er hijab et politisk symbol eller et religiøst plagg?

Debatten omkring hodeplagget hijab raser videre. Hva mener du?

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hva synes du om hijab? Er det et politisk symbol som representerer islamsk ekstremisme, eller er det et religiøst plagg på linje med for eksempel et kors? Skriv inn din mening nederst i artikkelen!

Tidligere denne måneden åpnet justisminister Knut Storberget for at muslimske kvinner skulle få lov til å bruke hijab sammen med politiuniformen. Men etter først å ha åpnet for hijab-bruk trakk justisministeren seg og ville først ha mer debatt omkring avgjørelsen.

Les også: Full retrett om hijab

Og debatt har han fått. En av de som har kastet seg på den er partikollega Saera Khan. Hun sitter på Stortinget for Arbeiderpartiet og mener folk må få lov til å gå med det de vil, men at politiet må være nøytralt.

- Vi vet at muslimske jenter i dag ikke får lov til å være med på svømmeundervisning, vi vet at muslimske jenter i dag ikke får lov til å være med på leirskole. Hva slags rollemodeller er det vi vil at disse jentene da skal ha, sier Saera Khan til TV 2 Nyhetene.

- En politisk erklæring

En annen som har kastet seg på debatten er førsteamanuensis ved Høyskolen i Oslo, Rachel Suissa. Hun kommer fra Marokko og er kritisk til hijab-bruk.

- Jeg mener det er en politisk erklæring og egentlig et symbol for de mest ekstreme grenene av islam, sier hun.

Hun tror den økende bruken av hijab blant unge muslimske kvinner i Norge har sammenheng med at de ikke har den samme direkte kunnskapen om hva islam innebærer som det foreldrene har fra sine hjemland.

- Den generasjonen herliggjør det de ikke kjenner til, det er en slags romantisering av det de ikke kjenner til, mener Suissa.

- Et religiøst symbol

Jusstudent Ilham Hassan er en av de som bruker hijab og er uenig med Suissa i at hijaben er noe annet enn et religiøst plagg.

- Det er et religiøst og ikke et politisk symbol, understreker hun.

Standardargumentet om at det er et kvinneundertrykkende plagg er hun heller ikke enig i.

- Jeg vet selv at jeg ikke er undertrykket, og alle hijab-jenter jeg kjenner frie tenkende individer med sterke meninger, forteller hun.

Hva synes du om hijab? Er det et politisk symbol som representerer islamsk ekstremisme, eller er det et religiøst plagg på linje med for eksempel et kors? Skriv inn din mening nederst i artikkelen!