Linn Janne Sandvik døde etter en feildiagnose. Hun ble 27 år. (Foto: Privat)
Linn Janne Sandvik døde etter en feildiagnose. Hun ble 27 år. (Foto: Privat)

Døde etter feildiagnose

Linn Janne (27) fikk diagnosen anoreksi. Dagen etter døde hun av hjernesvulst.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den unge tobarnsmoren døde helt uventet natt til 21. mai 2008 ved Sykehuset Levanger.

Det kom som et sjokk på familien. Linn Janne hadde nemlig vært inn og ut av sykehuset den siste måneden, og ble undersøkt av en rekke leger.

Dødsårsaken var hjerneblødning etter en stor kreftsvulst på hjernen.

Hjerneblødning

- Det medførte en hjerneblødning og hun lå ikke til observasjon. Hun døde på natten uten at det gikk noen alarm. De bare fant henne på en sånn gårunde, hvor hun lå livløs, sier broren Tommy Reinås til TV 2 Nyhetene.

Reinås forstår ikke hvorfor ingen oppdaget den store svulsten i søsteren hode.

Ingen i Linn Jannes familie kunne forestille seg at hun var dødssyk. Foreldrene hennes hadde kontakt med henne på telefon kvelden før hun døde.

- Mor snakket med Janne, men hun var så svak at hun ikke var i stand til å ha en samtale. Vi kjørt opp, men kom for sent.

Legene mente hun hadde anoreksi

Linn Janne Sandvik ble innlagt ved Sykehuset Levanger natt til 20. mai etter å ha oppsøkt legevakta i Stjørdal kvelden før. Hun klaget over kvalme og hadde kastet opp over lengre tid. Legen som undersøkte henne ga diagnosen anoreksi og medisinerte henne deretter.

Kun timer senere var hun død.

To uker tidligere hadde Linn Jannes fastlege skrevet at hun led av en magekatarr, eller magesår. Familien slo seg til ro med dette, og trodde det var det som forårsaket oppkastene. Nå er de svært kritisk til legenes kompetanse, og mener de burde sett symptomene på en hjernesvulst.

- Ved å søke på internett fant vi at kvalmesenteret ligger i hodet. Vet ikke legene dette? spør moren.

Fylkeslegen kritisk

27-åringen hadde gått ned ti kilo de siste månedene hun levde, og hadde lange perioder med sterk kvalme og hodepine. Helsetilsynet i Nord-Trøndelag kommer nå med kritikk av behandlingen tobarnsmoren fikk av helsevesenet.

- Her er det mange helsepersonell som har vært involvert i saken og det store spørsmålet er jo om de har ikke har vært kritiske og undrende nok i forhold til diagnosen, sier fylkeslege i Nord-Trøndelag, Marit Dybdahl Kverklid til TV 2.

12 ansatte i ulike stillinger har vært under etterforskning som følge av det uventede dødsfallet. Men Statens helsetilsyn mener alle 12 har handlet innenfor kravet til forsvarlighet.

- Jeg dør pappa

Familien til Linn Janne mener terskelen for å prioritere CT/MRscan ved Sykehuset Levanger er altfor høy.

- Det siste Linn Janne sa til sin far før hun døde var "Jeg dør pappa. Og hvis jeg dør, sørg for å få saksøkt sykehuset", forteller Reinås.