NAV_680 (Foto: TV 2)
NAV_680 (Foto: TV 2)

Kommunene vil overta Nav

Byrådslederne i Oslo og Bergen er grundig lei av den sirupstrege saksbehandlingen for dagpenger og andre trygdeytelser. Nå vil de at kommunene skal ta over oppgavene til Nav.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nav har en romslig tidsfrist i dagpengesaker - målet er at 80 prosent av de som blir arbeidsledige skal få dagpenger innen tre uker. Men i ni av landets fylker klarer ikke Nav å holde sin egen frist. Og ytterligere to fylker ligger nå akkurat på grensen. I januar i fjor var det bare ett eneste fylke, Hordaland, der Nav ikke klarte å få unna dagpengesakene innen fristen.

dagpenger-tall
dagpenger-tall

- Kommunen kan gjøre det bedre.

Aller verst er det i Hordaland og Oslo, der får bare henholdsvis 30 og 31 prosent av dagpengemottakerne det de har krav på innen treukersfristen. Mange må vente flere måneder. Nå vil byrådslederne Erling Lae, H i Oslo og Monica Mæland, H i Bergen at kommunene deres tar over NAV sine oppgaver.

- Det staten har ansvar for, nemlig trygd og arbeid, det fungerer ikke, sier Erling Lae til TV 2 Nyhetene. Han er overbevist om at kommunene vil gjøre en bedre jobb.

- La oss få prøve det, da tar vi byrdene bort fra statsråd Dag Terje Andersen, det burde han være glad for.

Vil ikke omorganisere mer

Men arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen, Ap, sier blankt nei til forslaget.

- Er det noe vi ikke trenger nå, så er det ytterligere omorganiseringer av den etaten. Det som er viktig nå er at i de fylkene hvor det er for lang behandlingstid, så setter vi inn tiltak. For det er helt uakseptabelt at folk må vente for lenge på dagpenger.