Tid for hjem
Tid for hjem

Slik får du en leken kjellerstue

Her kan du lese hvordan gjengen i «Tid for hjem» forvandlet kjellerstuen.

Designer John Zoffman vet at rommet vil bli totalt forandret når den nye vindusveggen kommer inn og han ønsker at rommet skal ha friske inspirerende farger.

Dette skal være et rom der man kan lese, tenke, se på utsikten, leke, spille spill og høre musikk, innbydende for både voksne og barn. Han vil derfor ha et praktisk og «mykt» storrutet gulv, han vil ha et stort skap med skyvedører, han vil ha komfortable lenestoler i stedet for sofa, han vil ha peisovn og «lettflyttelige» småmøbler. Lek og fleksibilitet.

Vinduet

Den gamle ytterveggen er ikke en bærende konstruksjon så det byr ikke på store problemer å rive den (bortsett fra å banke i stykker utrolig solide leca- steiner). Absolutt hele veggen fjernes, fra sidevegg til sidevegg og fra gulv til tak.

Deretter monteres de nye vindusfeltene og glassdøren, og det lages nye tilsetninger og foringer. Hvitmales.

Gulvet

Gammelt teppe fjernes og vi leger ut varmekabler. Varmekabel systemet er beregnet på varmesvake gulv og bygger lite. Perfekt for et rom der takhøyden er lav. Vi legger ut plater der det er frest ut spor for varmekabel, kablene legges i og monteres til termostat av elektriker. Deretter legges undergulvsplater og til slutt gulvbelegg. Belegget er den moderne versjonen av Linoleum, Marmoleum, et slitesterkt miljøvennlig materiale som er lett å legge siden det kommer i store ruter på 60 x 60 cm. Med klikksystem. Det finnes mange farger å velge mellom, vi bruker grå og beige som vi setter sammen i et rutemønster.

Veggene

De gamle veggene består av falske bjelker og «strukturplater» montert på sponplater. Noe av veggen kler vi med gipsplater, resten sparkler vi med naturgips.

Naturgipsen bruker vi der designer John ønsker et ferdig resultat som minner om en grå murvegg. Disse veggene blir beholdt ubehandlet. Dette er veldig bra for innemiljøet siden naturgipsen puster, tar opp fuktighet og slipper, ingen statisk elektrisitet osv.

Den siste veggen skal bli Einars ønskedrøm: Marmorino. Dette er en gammel teknikk utviklet av de store mestere i Venezia. Resultatet får man ved å bruke en kalkbasert maling med finmalt marmorpulver og fargepigmenter. Denne massen (som minner om litt bløt klissete sparkel) påføres så veggen ved hjelp av store eller små sparkelspader.

Her jobber Einar med oransje farge, og etter hvert som han stryker på flere lag får veggen en levende overflate som er utrolig vakker. Til slutt blir veggen vokset og polert. Resultatet er en blank fargesterk vegg med mye dybde.

Les også: Her får du smarte tips om naturgips og marmorino

Les også: Disse produktene ble brukt

Grafitti

På den lengste veggen ønsker designer John seg et lekent motiv, noe litt uventet og moderne. Vi inviterer grafittikunstner Rune Jedy Svendsen til å leke seg på flaten. Han tar utgangspunkt i en stripe av Frode Øverlis Pondus, forstørrer et motiv og fåd dette printet ut i flere omganger for å lage sjablonger til å bruke på veggen.

Vi bytter ut et av ansiktene med en morsom karikert utgave av far sjøl i huset.

Det er fascinerende å se på hvordan Rune jobber på veggen, sjablongene henges opp og en og en farge legges på i en nøye planlagt prosess.

Peisovn

Innsetting av peis blir utført av murere. På gulvet rundt peisen legges gråsort skifer.

Møblering

Sorte og hvite lenestoler er hovedmøblene i rommet. John ønsker møbler som kan flyttes og som kan være fleksible i stedet for en sofagruppe. Bordet skal det være humør i, så det lager vi av en stor kabeltrommel som vi laserer og legger rund glassplate oppå.