TV2 007
TV2 007

Syk av utenlandsk kosttilskudd

Karin fikk akutt leverskade. Statens legemiddelverk advarer mot å kjøpe kosttilskudd fra utlandet

- Jeg fikk akutte bryst- og magesmerter, og trodde jeg hadde et hjerteinfarkt, sier Karin Eidem Ludvigsen fra Jessheim til TV 2 hjelper deg.

Les også:
Kosttilskuddbløffen

- Trodde det var hjerteinfarkt
Så dårlig var hun at hun ble kjørt i ambulanse til Akershus universitetssykehus. På sykehuset avslørte legene at smertene ikke var symptomene på et hjerteinfarkt, men skyltes en leverskade, akutt toksisk hepatitt.

Ludvigsens lege har i ettertid slått fast at leverskaden ble forårsaket av et kosttilskudd Ludvigsen hadde kjøpt i USA.

- Jeg hadde bare brukt produktet i 14 dager, sier Ludvigsen som nå vil advarer andre mot å kjøpe produkter som inneholder Cimicifuga racemosa, klaseormedrue på norsk.

TV2-012
TV2-012

Selges på internett
Klaseormedrue er klassifisert som et legemiddel i Norge, men selges som kosttilskudd på flere nettsider. TV 2 hjelper deg fant ved et nettsøk tilskuddene Remifemin og Menofem, som begge skal lindre plager i overgangsalderen. Om Remifemin skriver nettbutikken: «To tabletter om dagen gir en naturlig og trygg hjelp».

Advarer mot kjøp på nett
Statens legemiddelverk har tidligere advart om at klaseormedrue kan føre til alvorlige leverskader. På sine nettsider anbefaler de pasienter til å slutte med preparater som inneholder klaseormedrue.

Mer om legemiddelverkets advarsel kan du lese her.

Avdelingsoverlege Steinar Madsen i Statens legemiddelverk, ber forbrukerne være skeptiske til kosttilskudd og naturpreparater kjøpt på internett eller i utlandet.

- Forbrukerne som ønsker å kjøpe kosttilskudd løper minst risiko hvis de kjøper det i norske helsekostbutikker, sier Madsen til TV 2 hjelper deg.

Kosttilskuddsekspert Per Waaler i firmaet Pharmconsult sier han er sjokkert over at så mange nordmenn kjøper kosttilskudd på internett. Ifølge Bransjerådet for Naturmidler brukte vi i fjor nesten 800 millioner kroner på kosttilskudd kjøpt på internett eller postordre.

- Dette er vill gambling, sier Waaler.