For noen uker siden sikret Liv Signe Navarsete (Sp), Jens Stoltenberg (Ap) og Kristin Halvorsen (SV) seg flertall for fire nye år. Nå er det borte. (Foto: Junge, Heiko/SCANPIX)
For noen uker siden sikret Liv Signe Navarsete (Sp), Jens Stoltenberg (Ap) og Kristin Halvorsen (SV) seg flertall for fire nye år. Nå er det borte. (Foto: Junge, Heiko/SCANPIX)

Rødgrønt flertall i ny meningsmåling

Klar fremgang for alle de tre regjeringspartiene.

Det er en trend som går igjen på flere meningsmålinger de siste månedene. Regjeringspartiene med Arbeiderpartiet i spissen går fram, mens de borgerlige partiene taper terreng i krisetidene.

februarmålingen utført av Norstat for NRK kaprer de rødgrønne partiene flertall i Stortinget. Sju måneder før valget ville de fått 87 mandater, mot 82 hos opposisjonspartiene.

Arbeiderpartiet går mest fram og øker sin oppslutning fra 33,2% til 35,4%. Det ville gitt 67 mandater på Stortinget, og befester Aps posisjon i regjeringen.

SV øker fra 6,6% til 6,8%, mens Senterpartiet tar viktige skritt vekk fra sperregrensen og lander på 5,5%.

Frp taper terreng

Av de borgerlige partiene er det kun Venstre som går fram med en oppslutning på 6,6%.

Fremskrittspartiet går mest tilbake på målingen, og ville med 21,6% kun fått 36 plasser på Stortinget. Det er to mindre enn de har i dag.

Høyre faller til 15,8%, men ligger likevel foran skjemaet fra valget for fire år siden.

Kristelig Folkeparti går tilbake til en oppslutning på 5,2%, og er med det minst på Stortinget ifølge målingen.

Valgthriller

Som TV 2s måling fra februar viser går det mot et rekordjevnt valg. Gjennom de fire årene den rødgrønne regjeringen har hatt makta, har den stort sett hatt en oppslutning under rent flertall på Stortinget.

Både TV 2s og NRKs målinger fra februar viser derimot et knapt flertall til den sittende regjering. Dermed går det mot en valgthriller mellom de to store blokkene i norsk politikk.

Og rent flertall er viktig for den rødgrønne regjeringen. Få analytikere tror Arbeiderpartiet er interessert i å fortsette et regjeringssamarbeid uten flertall i Stortinget. Dersom den rødgrønne blokken ikke får flertall går det mot en mindretallsregjering igjen.

Krisepakker for oppslutningen

Regjeringen har åpnet oljefondet og øst milliarder utover norsk næringsliv og offentlig sektor for å dempe finanskrisen. Og man kan si at tiltakspakkene også gir krisehjelp til regjeringen.

Velgerne ønsker rødgrønn styring i krisetiden. Det kan bli tungen på vektskålen før valget i september.