Jens Stoltenberg (Foto: SCANPIX)
Jens Stoltenberg (Foto: SCANPIX)

- Hijabopprør i Ap

Statsminister Jens Stoltenberg grep personlig inn og stanset justisdepartementets beslutning om å tillate hijab i politiet.

Flere kilder på Stortinget bekrefter i dag at et opprør i Arbeiderpartiet førte til at saken nå blir behandlet på nytt.

Partimedlemmer protesterte

Justisminister Knut Storberget er trengt opp i et hjørne i hijabsaken. Sist fredag møttes flere sentrale arbeiderpartimedlemmer opp i justisdepartementet og slaktet beslutningen om å tillate hijab til politiuniformen.

Se nyhetsinnslaget i videovinduet over.

Justisdepartementet ga seg ikke, så politikerne gikk til statsminister Jens Stoltenberg for å få fram sitt syn om at Storberget manglet ryggdekning i Stortinget i hijabsaken.

Vil ha debatt om saken

Tirsdag sier Stoltenberg dette om saken:

- Dette er en sak som krever grundig saksbehandling og debatt, og det må vi ta når vi får et forslag på bordet. Noen konklusjoner er ikke trukket.

Storberget innser at han burde tatt debatten før beslutningen ble tatt. Han har hatt travle dager med flere kontroversielle saker.

- Jeg har de siste dagene forstått at det er en viktig debatt og ta, sier Storberget som har hatt flere kontroversielle saker på tapetet den siste tiden.

Oposisjonen kritiske til justisministeren

I løpet av en uke har justisminister Knut Storberget gått fra skanse til skanse. I forrige trakk Regjeringen forslaget om en ny blasfemiparagraf. I går snudde han i striden om Hijab i politiet. I mellomtiden har det også blitt bråk rundt forslaget om å forlenge åremålet til politidirektør Ingelin Killengreen.

- En ellers respektert statsråd har fått et problem i forhold til Stortinget og i forhold til offentligheten. Vi kan ikke lenger være sikre på at sakene han fremmer varer uka ut. Det ser ut til at det er politikk med full returrett og angrefrist, sier Høybråten til TV 2 Nyhetene.

- Dette går utover hverdagstryggheten til folk, fordi vi har et politi som konsentrerer seg om andre ting enn å fange kriminelle, sier Høyre-leder Erna Solberg.

- Ville fått sparken hvis det ikke var valgår

Professor i statsvitenskap, Trond Nordby, mener statsminister Jens Stoltenberg ville ha sparket Storberget hvis ikke det var valgår.

- Jeg tror vel ikke at han blir byttet ut før valget. Nå nærmer jo valget seg til høsten, og det vil kanskje svekke regjeringen ytterligere. Men hvis det hadde vært for ett eller to år siden, er det nok en stor sjanse for at han ville gått samme vei som Helen Bjørnøy og Øystein Djupedal gjorde, sier Nordby.

Selv sier Storberget at det har vært en travel tid med vanskelige saker.

- Når man er kokk på et travelt kjøkken, må man tåle varmen der, avslutter han.

Se nyhetsinnslag:

286953