Gro Harlem Brundtland i samtale med Kjell Magne Bondevik i Stortinget.  (Foto: Løchen, Per/Scanpix)
Gro Harlem Brundtland i samtale med Kjell Magne Bondevik i Stortinget. (Foto: Løchen, Per/Scanpix)

Økokrim etterforsker stortingspensjonene

Kjell Magne Bondevik, Gro Harlem Brundtland og fire andre stortingspensjonister skal politietterforskes.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag 8. januar ble det offentliggjort at de tidligere stortingsrepresentantene Anders Talleraas (H), Magnus Stangeland (Sp), Gro Harlem Brundtland (Ap), Kjell Magne Bondevik (KrF), Tore Austad (H) og Thor-Eirik Gulbrandsen (Ap) hadde fått utbetalt for mye pensjon.

LES OGSÅ: Bondevik og Brundtland fikk for mye pensjon

Nå vil sakene bli etterforsket av Økokrim.

Vil etterforske alle sakene

- Økokrim har besluttet å starte etterforskning i den såkalte stortingspensjonssaken, bekrefter førstestatsadvokat Elisabeth Roscher til TV 2 Nyhetskanalen onsdag.

Hun sier at Økokrim har foretatt en vurdering av de opplysningene som har kommet fram i ekspertutvalgets utredning, og på det grunnlag funnet rimelig grunn til å åpne etterforskning for å se om det er begått straffbare forhold.

Seks års fengsel

- Vi kommer til å bruke en kort periode for å vurdere om vi skal åpne sak mot enkeltpersoner, og i så fall hvilke personer. Deretter vil vi underrette offentligheten og de enkelte personene om det.

Elisabeth Rosche i Økokrim. (Foto: Junge, Heiko/SCANPIX)

- Økokrim vil gjennom undersøkelsene avgjøre hvorvidt det skal tas ut tiltale mot en eller flere av pensjonistene etter straffelovens bestemmelser om grovt bedrageri, bedrageri eller grovt uaktsomt bedrageri, sier førstestatsadvokat Elisabeth Roscher.

Det er Riksadvokaten som vil ta stilling til tiltalespørsmålet, etter anbefaling fra Økokrim. Hun sier at straffen for bedrageri er bøter eller fengsel inntil tre år, grovt bedrageri straffes med fengsel inntil seks år, mens grovt uaktsomt bedrageri straffes med bøter eller fengsel inntil 2 år.