Martine Vik Magnussen, Farouk Abdulhak  (Foto: SCANPIX/New Scotland Yard)
Martine Vik Magnussen, Farouk Abdulhak (Foto: SCANPIX/New Scotland Yard)

Jemen nekter å utlevere drapsetterlyste Farouk

Før jul krevde britiske myndigheter i all hemmelighet å få utlevert rikmannssønnen Farouk Abdulhak. Han er etterlyst for drapet på Martine Vik Magnussen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Før helgen kom svaret på Storbritannia sin utleveringsbegjæring - Jemen sier endelig nei.

- Vår holdning er akkurat den samme som vi har hatt tidligere. Grunnloven forbyr all utlevering av jemenittiske statsborgere til andre land, sier utenriksminister i Jemen, Abu Bakr Al-Qirbi, til TV 2 Nyhetene.

Han bekrefter at de har mottatt begjæringen fra britiske myndigheter og at de svart på den.

Les også: - Vi kan hente Farouk

Hemmelig utleveringsbegjæring

Farouk Abdulhak er ettersøkt for drapet på den norske studenten Martine Vik Magnussen i London i mars i fjor. Han oppholder seg trolig i Jemen. Her kan han gå fritt rundt, siden Storbritannia ikke har utleveringsavtale med landet.

Les også: Drept da hun feiret toppeksamen

Martine Vik Magnussen ble funnet drept i London 16. mars 2008. (Foto: AP/SCANPIX)

20. desember i fjor sendte likevel Storbritannia en utleveringsbegjæring til jemenittiske myndigheter. Dette skjedde i all hemmelighet. TV 2 vet at britiske myndigheter ikke ønsket publisitet rundt begjæringen fordi de var redd dette ville skade saken.

- Jeg kan bekrefte at vi har sendt en utleveringsbegjæring, men mer kan jeg ikke si om saken foreløpig, sier en ikke navngitt person i britisk UD til TV 2.

For nyheten om at Jemen nekter å utlevere Farouk Abdulhak er bare noen dager gammel. TV 2 snakket med den jemenittiske utenriksministeren bare timer etter at han hadde formelt svart den britiske ambassadøren til Jemen.

Bak disse murene bor Farouk Abdulhaks far, Shaher Abdulhak. Han er en av Jemens rikeste menn, og en venn av presidenten i landet. Farouk skjuler seg trolig her. (Foto: AP/Scanpix)

Ettersøkt for drap

Drapssaken ble mai i fjor brakt opp på regjeringsnivå både i Storbritannia og Norge. Britene skal ha lagt et betydelig press på Jemen for å få utlevert rikmannssønnen.

Les også: Støre drøfter Martine-drapet

Men Jemen lar seg ikke presse. Farouk Abdulhak blir ikke utlevert.

- Det er en sterk sak, men først og fremst en juridisk sak. Vi har ikke vært utsatt for noe press. Den jemenittiske regjeringen kan heller ikke gi etter for press, sier Abu Bakr Al-Qirbi på telefon.

Rikmanssønnen Farouk Abdulhak var den siste som ble sett sammen med Martine Vik Magnussen. Nå har han gjemt seg i Jemen. Han er etterlyst for drap og voldtekt på den norske studenten. (Foto: Privat)

Risikerer dødsstraff

Utenriksministeren sier en rettssak kan føres for en jemenittisk domstol.

- Britiske myndigheter må utlevere sakdokumentene til Jemen, og begjære etterforskning i saken. En eventuell etterforskning blir foretatt i Jemen av jemenittiske myndigheter. Dersom myndighetene kommer til at han har begått en kriminell handling, kan Storbritannia begjære at Farouk må stille i retten i Jemen, forteller Abu Bakr Al-Qirbi.

TV 2 vet at britene ikke vil begjære en rettssak i Jemen, uten at de får en garanti for at Abdulhak ikke blir dømt til døden. Utenriksministeren kan ikke gi en garanti mot dødsstraff.

- Jeg kan ikke det. Det er det opp til retten å avgjøre, sier den jemenittiske utenriksministeren.

Les også: Kan dømmes i Jemen

- Villig til å samarbeide

Men han sier de er opptatt av å oppnå rettferdighet.

- Vi er veldig opptatt av å oppnå rettferdighet i denne saken. Det er det som interesserer oss og vi er som sagt villig til å samarbeide for dette.

Det britiske Utenriksdepartementet vil ikke kommentere saken i dag, men de har tidligere sagt at de gjør hva som helst for å løse denne drapssaken.

Fredag skulle Martine ha fylt 24 år.