Tilskuere  under  kronprins Haakons  og kronprinsesse Mette Marits besøk inne på vidda  i Kautokeino hvor de fikk hilse på samer og lære om reindrift torsdag ettermiddag.  (Foto: Åserud, Lise/SCANPIX/)
Tilskuere under kronprins Haakons og kronprinsesse Mette Marits besøk inne på vidda i Kautokeino hvor de fikk hilse på samer og lære om reindrift torsdag ettermiddag. (Foto: Åserud, Lise/SCANPIX/)

Gratulerer, samer!

For 17. gang feirer samene nasjonaldag i dag.

Samefolkets dag markeres den 6. februar hvert år blant samer både i Norge, Sverige, Finland og Russland.

- 6. februar er et veldig viktig symbol for et samlet folk på tvers av landegrenser, sier leder i kulturutvalget i Oslo Same Searvi, Anne -Lise Johnsen, til TV 2 Nyhetskanalen.

- Dagen i dag er ganske ung, så tradisjonen har ikke slått seg ordentlig. Men i Tromsø og i Oslo er det store arrangementer. Dette er en dag hvor samhold er viktig, og man har fokus på det samiske, forteller leder i Samisk barnehage i Oslo, Mary Helander.

- Viktig dag

Dagen ble innstiftet under det første samelandsmøtet i Trondheim 6. februar 1917, og har blitt markert siden 1993. I 2004 ble dagen offisiell flaggdag i Norge.

- Dagen er en viktig dag for markering av den spesielle stillingen samene har i landet vårt. Jeg er glad for å se at det samiske stadig blir mer synlig i samfunnet, og at vi opplever en større interesse for samisk kultur og historie, sier landets eneste statsråd med samebakgrunn, Helga Pedersen, i en pressemelding.

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit  under besøket inne på vidda  i Kautokeino.  (Foto: Åserud, Lise/SCANPIX/)
Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit under besøket inne på vidda i Kautokeino. (Foto: Åserud, Lise/SCANPIX/)

- Gledet oss

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit er nå i Kautokeino anledning samefolkets dag.

- Kronprinsessen og jeg har gledet oss veldig til dette besøket. For oss er det viktig å bli bedre kjent med ulike aspekter av samisk kultur og dagligliv, sa kronprinsen torsdag.

Les også: Kronprins helt på vidda

Se video:

Program for dagen til kronprinsparet fredag:

10.00: Kronprinsparet besøker Sametinget. Velkommen v/sametingspresident, plenumsleder og direktør. Samefolkets sang. Forsanger er Koret Skádjil. Orientering og omvisning.

Lunsj

12.25: De samiske samlinger. Omvisning.

14.30: Utearrangement Karasjok skole i anledning Samefolkets dag. Aktiviteter på skoleplassen Ordfører ønsker velkommen, kulturelt innslag v/skolebarn, Kronprinsesse Mette Marit vil holde en kort tale, sang Sami Soga Lavvla.

15.45: Gudstjeneste Karasjok Kirke.

16.30: Besøket avsluttes etter gudstjenesten og Kronprinsparet forlater Karasjok.

Sametingspresident Egil Olli syns forslaget om samekoftenekt høres litt rart ut.  (Foto: Åserud, Lise/SCANPIX/)
Sametingspresident Egil Olli syns forslaget om samekoftenekt høres litt rart ut. (Foto: Åserud, Lise/SCANPIX/)