kronprinsesse680 (Foto: Egil Pettersen (MMS))
kronprinsesse680 (Foto: Egil Pettersen (MMS))

Iskaldt møte med vidda

Temperaturen har vært nede i 30 minusgrader, men mottakelsen varmet kronprinsparet i Kautokeino.

Kronprins Haakon hilset til de frammøtte på samisk da besøket i Kautokeino og Karasjok ble innledet torsdag morgen. Kronprinsen talte i ett minutt til de om lag 200 frammøtte.

Vil lære om samisk kultur

- Vi nordmenn og dere samer har som folk mye å lære av hverandre. Det handler om å leve i sameksistens og ikke minst respektere hverandre for det vi er, sa kronprinsen på samisk.

kronprinspar680 (Foto: Egil Pettersen (MMS))
kronprinspar680 (Foto: Egil Pettersen (MMS))

Kronprinsen var nok litt usikker på egne ferdigheter i det samiske språket, for da han var ferdig nølte han, og sa:

- Forsto dere hva jeg sa? Og så spørrende opp på publikum. Publikum svarte med applaus. Både kronprinsen og kronprinsessen tok seg god tid til å snakke med barna på stedet, forteller TV 2s reporter på stedet, Egil Pettersen.

Kronprinsparet var selv kledt i varme sameklær, og ble mottatt av barnekor som sang, og ordfører Klemet E. Hætta i Kautokeino.

- Kronprinsessen og jeg har gledet oss veldig til dette besøket. For oss er det viktig å bli bedre kjent med ulike aspekter av samisk kultur og dagligliv.

Reinkjøring og lassokasting

Kronprinsparet gjennomfører nøyaktig samme tur som kongeparet gjorde da de var kronprinspar.

- De to neste dagene vil inneholde alt fra skuterkjøring til lassokasting. Og blir nok like minneverdige som de var for kongen og dronningen for 40 år siden, sier kronprinsen.

Torsdag skal de få høre om reindrift og få en faglig tur til Badasjohka og Ardni-sida, der de går være i en lavvo-leir og se reindrift på nært hold.

De vil få være med på tradisjonelle samiske uteaktiviteter i regi av Samisk videregående og reindriftsskole, kjøre med rein, og spise tradisjonell samisk mat.

Kronprins Håkon og kronprinsesse Mette-Marit er på besøk i anledning samefolkets dag fredag 6. februar.