SVAKT RESULTAT: Norske Skog hadde et negativt resultat før skatt  på 260 millioner kroner for fjerde kvartal 2010. For fjerde kvartal i  2009 hadde konsernet et overskudd på 887 millioner kroner. (Foto: Larsen,  Håkon Mosvold/SCANPIX)
SVAKT RESULTAT: Norske Skog hadde et negativt resultat før skatt på 260 millioner kroner for fjerde kvartal 2010. For fjerde kvartal i 2009 hadde konsernet et overskudd på 887 millioner kroner. (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/SCANPIX)

Rekordhøye konkurstall i januar

401 norske bedrifter gikk konkurs i årets første måned.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

401 norske bedrifter gikk konkurs i januar i år. Det var en økning på 46 prosent fra samme måned i fjor. Det gir de høyeste konkurstallene på seks år, viser nye tall fra analyse- og kredittopplysningsselskapet Experian.

LES OGSÅ: Varsler masseoppsigelser

Dårligste på fem år

- Konkurstallene ligger nå på et så høyt nivå at vi må helt tilbake til slutten av 2003 for å finne tilsvarende tall, sier direktør Gabor Molnar i Experian i en pressemelding. Det er bare Finnmark, Troms og Vestfold som ikke startet det nye året med flere konkurser enn i fjor. Dårligst ut kommer bedrifter i Sogn og Fjordane, Vest-Agder, Oppland og Nord-Trøndelag.

Også i desember var det 400 konkurser, det dobbelte av en normalmåned de siste årene.

Stor usikkerhet

Gabor Molnar tror ikke bunnen er nådd.

- Finanskrisen rammer nå mange bransjer over store deler av landet. Nyhetsbildet preges jo også av dårlige nyheter fra næringslivet. Det skaper i sin tur usikkerhet og ringvirkninger for andre, som underleverandører og kunder, sier Experian-direktøren til Hegnar Online.

Han mener merkbare rentekutt kan bedre situasjonen, slik at investeringslysten øker og bankene blir mer villige til å gi lån.