Gaza ødeleggelser (Foto: TV 2)
Gaza ødeleggelser (Foto: TV 2)

Må rydde bomber og giftig avfall i Gaza

600.000 tonn betongruiner blandet med giftig materiale og ueksploderte bomber må ryddes ut av Gaza så raskt som mulig.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det sier lederen av FNs utvekslingsfond i de palestinske områdene.

Ifølge en oversikt UNDP har fått utarbeidet, ble over 14.000 hjem og rundt 100 offentlige bygg og kontorbygg ødelagt i den 22 dager lange israelske offensiven mot Gaza.

Starter gjenoppbyggingen

Palestinske myndigheter vil bruke fire milliarder kroner til å starte gjenoppbyggingen av hus som ble ødelagt under den israelske krigføringen på Gazastripen.

- Jeg vil orientere om at det nå iverksettes et program for reparasjon og gjenoppbygging av alle ødelagte hus, sa palestinernes statsminister Salam Fayyad under en tale i Ramallah på Vestbredden onsdag.

Hjelpeprogrammet innebærer at det gis bidrag til gjenoppbygging av hus som ble ødelagt i de israelske angrepene mot Gazastripen i januar. I tillegg vil bankene gi gunstige lån til huseiere som trenger ytterligere midler til reparasjon eller bygging av husene sine, opplyser Fayyad.

- Fatah bør få midlene

2. mars skal det holdes en internasjonal giverkonferanse for gjenoppbygging av Gazastripen. Konferansen skal holdes i Egypt.

USA og dets allierte ønsker at bistandsmidler til gjenoppbygging skal gis til de Fatah-dominerte palestinske selvstyremyndighetene på Vestbredden og ikke til Hamas-bevegelsen på Gazastripen.

(TV 2/NTB)