Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Også i Nederland har det i lengre tid vært en opphetet debatt om blasfemi og ytringsfrihet. Der har nemlig myndighetene skjerpet håndhevelsen av lovbestemmelsene om hatkriminalitet og blasfemi.

Arrestert

Det har karikaturtegneren som bruker dekknavnet «Gregorius Neckshot» fått merke. En vårdag i fjor troppet elleve politimenn opp hjemme hos ham. De ransaket huset, tok med seg PCer, skisser, karikaturtegninger og mobiltelefoner.

- Det var en sjokkerende opplevelse, sier Gregorius Neckshot til TV 2.

- Jeg satt 33 timer i fengsel, og venter nå på at det blir tatt ut en tiltale. Nederlandske myndigheter har for første gang i nyere historie arrestert noen bare på grunn av noen tegninger.

En trussel

TV 2 møter Neckshot på et hemmelig sted i Danmark. For første gang har Neckshot holdt foredrag om det han karakteriserer som et usedvanlig grovt angrep på ytringsfriheten. Av frykt for represalier insisterer han på å være anonym. Både under foredraget og intervjuet har han på seg en burka.

Det som har hendt med filmkunstneren Teho van Gogh, og Ayan Hirsi Ali har satt dype spor i det nederlandske samfunnet.

Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold synes ikke norsk presse kan kritiseres for Kongo-dekningen. (Foto: Bendiksby, Terje/SCANPIX)

- Det som har hendt er en alvorlig trussel mot grunnleggende verdier i vårt samfunn. Jeg trodde politiets oppgave var å beskytte slike som meg mot fundamentalister. I stedet blir jeg pågrepet på bakgrunn av ni karikaturtegninger, sier Neckshot.

- Religioner skal krenkes

Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold, liker ikke det som har skjedd i Nederland.

- Det som skjer i Nederland er jo et eksempel på hva som kan skje her i Norge, sier Kokkvold til TV 2.

Kokkvold legger ikke skjul på at han er langt fra imponert over regjeringens håndtering av blasfemiparagrafen.

- Nei, det må jo være noe av det flaueste, ikke bare denne regjeringen, men noen regjering har gjort i forhold til ytringsfriheten, sier Kokkvold.

- Mennesker er ukrenkelige, religioner skal krenkes.