Illustrasjonsbilde: Flere og flere bedrifter må ty til oppsigelser og permitteringer for å håndtere finanskrisen.  (Foto: Scanpix/)
Illustrasjonsbilde: Flere og flere bedrifter må ty til oppsigelser og permitteringer for å håndtere finanskrisen. (Foto: Scanpix/)

Varsler masseoppsigelser

200.000 kan bli arbeidsledige innen halvannet år. Det tror Kjell Salvanes, professor i samfunnsøkonomi ved NHH.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag ble det kjent at 3 000 mister jobben i SAS. Salvanes tror dette er begynnelsen på nedturen.

- Spesielt vil det gå ut over skipsindustrien, oljeindustrien, hotell - og restaurantnæringen og grupper innen varehandel. Det er de mest konjunkturutsatte bransjene som tar smellen først. Men jeg tror alle yrkesgrupper vil merke finanskrisen fremover, sier han til tv2nyhetene.no.

- Ulogiske tall

Tallene fra SSB som spår at den norske arbeidsledigheten vil nå 4,6 prosent, stiller han seg tvilende til.

- Dette er optimistiske tall. Jeg tror de vil ligge opp mot seks prosent, altså rundt 200.000 ledige, sier han.

- For to - tre år siden, under den forrige nedgangen, var det 4,5 prosent ledighet i Norge. Ingen husker denne nedgangen noe nevneverdig, eller anså den som et problem. Det vi nå er inne i, regnes som en stor nedgang, og dermed virker tallene ulogiske, utdyper han.

- Dårlig tidspunkt å bli arbeidsledig

Professor i samfunnsøkonomi ved Universitetet i Oslo, Steinar Holden, støtter seg til Salvanes' spådommer om massive nedbemanninger og oppsigelser i tiden fremover.

- Jeg tror vi har det meste av økningen i arbeidsoppsigelser foran oss. Særlig i bygg - og industribransjen, konsulentbransjen, mediebransjen og mange andre steder i privat sektor, sier han til tv2nyhetene.no.

For dem som bli sagt opp, spår han dystre utsikter.

- Dette er et dårlig tidspunkt å bli arbeidsledig på. Mange bedrifter er forsiktige med å ansette folk nå. Men selvfølgelig finnes det også steder som trenger flere ansatte, sier han.