Partileder Lars Sponheim, Venstre (Foto: Holm,Morten/SCANPIX)
Partileder Lars Sponheim, Venstre (Foto: Holm,Morten/SCANPIX)

- Svekket regjering

Opposisjonen kaller blasfemi-helomvendingen et mageplask og mener den vitner om en svekket regjering.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kritiske røster fra opposisjonen lot selvsagt ikke vente på seg etter at regjeringspartiene trakk tilbake forslaget om en hatparagraf i det nye forslaget til straffelov.

Bakgrunn: Magaplask og politisk tabbekunst

- Farse

Høyre-leder Erna Solberg kalte oppstyret rundt paragrafen en farse.

- Her har man hatt alle typer begrunnelser. Ingen vet hva paragrafen skal inneholde, for den er jo aldri blitt foreslått. Det viser at regjeringen har gjort et dårlig arbeid. De har hestehandlet om viktige verdier som ytringsfrihet uten å vite konsekvensene, sier Solberg.

- Stemmekveg

Lars Sponheim i Venstre er kritisk til at regjeringen har tatt initiativ til en begrensning av ytringsfriheten.

- Regjeringen er svekket, den kan ikke håndtere de vanskelige sakene - menneskerettigheter. Dette dreier seg jo om ytringsfrihet. Regjeringssjefen mente at en så avgjørende sak ikke skulle drøftes i Stortinget. Han sa at debatten er slutt og beslutningen var tatt, det var bare å være stemmekveg for representantene på Stortinget, sier Sponheim.

Han er også svært kritisk til senterpartileder Liv Signe Navarsetes svar da lovforslaget kom på banen i spørretimen på Stortinget.

- Du hørte begrunnelsen hennes for dette. Hun sa at forlsaget ikke var blitt forstått. Forslaget var så genialt og komplisert at vanlige folk ikke forstår det. Det er en forakt for demokrati og Stortinget som skal hefte ved regjeringen og som man skal huske på, sier Sponheim.