Bedre å trille enn å forsøke seg på å sykle i dag ja... (Foto: Erlend Aas / SCANPIX)
Bedre å trille enn å forsøke seg på å sykle i dag ja... (Foto: Erlend Aas / SCANPIX)

Mild januar

2009 startet mildt, men de fleste østpå husker nok snøværet best!

maanedsgrafikken_jan09
maanedsgrafikken_jan09
Middeltemperaturen i januar var stort sett to grader varmere enn normalt i det meste av landet.

I indre områder i Sør-Norge og på Finnmarksvidda var det enda varmere, mellom tre og seks grader høyere temperatur enn vanlig.

Det falt litt mer nedbør enn normalt i hele landet. På Sørlandet og Østlandet opp til dobbelt så mye, mens derimot Finnmarksvidda fikk under halvparten av normal nedbør.

Kjølig start

Måneden startet med kjølige nordlige vinder. Mange steder i Sør-Norge ble 5. januar den kaldeste dagen i årets første måned. På Blindern i Oslo ble det målt -12 grader og på Kjevik ved Kristiansand hele 15 minusgrader.

Så ble været mer ustabilt, med stort sett vestlige vinder og forholdsvis mye nedbør i vestlige strøk av landet.

Flom og nedbørrekord

Den 11-12. januar var det flom og ras flere steder på Vestlandet. Værstasjonen Eik-Hove i Sør-Rogaland fikk 117,5 millimeter nedbør på ett døgn, den høyeste døgnnedbøren som stasjonen har målt siden den ble opprettet i 1998.

Derimot falt det svært lite nedbør på Østlandet de to første ukene av januar, og i Oslo var bakken omtrent snøfri.

Snøkaos

Fra den 15. januar ble det en endring i værtypen. Lavtrykk fra Atlanteren stoppet opp mot De britiske øyer og dirigerte milde sør og sørøstlige vinder inn over hele landet.

Oslo har fått uvanlig mye snø. (Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX)
Oslo har fått uvanlig mye snø. (Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX)

Særlig østafjells falt det mye nedbør de neste to ukene. Sludd og regn nær kysten, og snø lenger inne.

Mange husker nok januar for trafikkaoset i Oslo-området. Snødybden på Blindern i Oslo var ikke var mer enn 20-30 cm, men bare litt høyere opp falt det mye snø. Asker fikk dobbelt så mye nedbør som normalt i januar og snødybden var oppe i 70 cm mot slutten av måneden.

Tørr og varm

Så snudde det, og siste halvdel av januar var knusktørr i Midt- og Nord-Norge. Fønvind gav lokalt temperaturer på over 10 grader i Midt-Norge.

Lurer du på hvordan været var i januar i fjor? Her finner du oppsummeringen for hele 2008, med lenker til hver enkelt måned!