SASLufthansa (Foto: Larsen, Håkon Mosvold , © HML pk )
SASLufthansa (Foto: Larsen, Håkon Mosvold , © HML pk )

3000 mister jobben i SAS

Det kriserammede konsernet har et underskudd på 5,3 milliarder kroner - ytterligere 5600 ansatte outsources.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

SAS-konsernet legger i dag frem underskudd på 5,3 milliarder kroner for 2008. Selskapet tvinges til å hente inn seks milliarder svenske kroner i en ny krise-emisjon.

Selskapets største eiere, inkludert den svenske, danske og norske stat, har signalisert at de vil bla opp.

Les også: SAS og StatoilHydro tegner tidenes norske flyavtale

9000 ansatte forsvinner

Flyselskapet varsler samtidig at 3000 ansatte må gå fra selskapet. I tillegg blir ytterligere 5600 ansatte outsourcet til enheter som vil bli organisert utenfor selskapet, varsler selskapet i en børsmelding tirsdag. Av disse kommer 3000 ansatte fra det spanske datterselskapet Spanair, som delvis er solgt ut.

En bekymret konsernsjef i SAS, Mats Jansson, presenterte meget dårlige tall for tredje kvartal. (Foto: SCANPIX SWEDEN, © SCANPIX SWEDEN)

Les også: SAS-ansatte vil slå sammen selskapene

Dette innebærer at arbeidsstyrken i SAS reduseres med nesten 9000 ansatte, og selskapet går fra 23.000 til om lag 14.000 ansatte.

- 2008 vil sannsynligvis gå inn i historien som et av de mest utfordrende og turbulente år luftfartsindustrien noensinne har opplevd, sier konsernsjef Mats Jansson.

Les også: SAS selger Spanair for én euro

Hør hva informasjonssjef i SAS Claus Sonberg sier om forholdene:

«Core SAS»

Selskapet skal nå fornye seg selv og kommer tirsdag opp med en ny strategi som kalles «Core SAS».

- For å møte et stadig tøffere flymarked og store interne utfordringer har styret og ledelsen pekt ut en ny strategisk retning for SAS, ifølge børsmeldingen.

SAS-konsernet skal spare 2,2 milliarder norske kroner fram til 2011. Ifølge konsernet skyldes drøyt fire milliarder av tapet problemene med Spanair og salget av selskapet.

SAS har også kvittet seg meg Air Baltic, og konsernet arbeider også med salg av Spirit, Air Greenland, BMI, Estonian Airways, Skyways, Cubic and Trust, melder NA24.

Regjeringen positiv

I en pressemelding varsler regjeringen at de er positive til å delta i en emisjon for å redde SAS.

- Dette er en løsning som vil opprettholde grunnlaget for levedyktige arbeidsplasser og et godt rutenett i Norge og Skandinavia, sier nærings- og handelsminister Sylvia Brustad.

- Selskapet har lagt frem en ny forretningsplan som virker fornuftig og som sikrer SAS sin viktige posisjon i det skandinaviske flymarkedet.

Statens andel i emisjonen vil i så fall utgjøre opp mot 800 millioner norske kroner.