39 prosent av de folkevalgte i den neste perioden er kvinner, ifølge fersk prognose.
39 prosent av de folkevalgte i den neste perioden er kvinner, ifølge fersk prognose.

Spår valgthriller til høsten

Det går mot et svært spennende stortingsvalg til høsten, mener valgforsker Hanne Marthe Narud.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På TV 2s ferske gallup i februar er det dødt løp mellom de politiske blokkene.

Dødt løp

Mens regjeringspartiene hadde et knappest mulig flertall med 85 mandater på målingen i januar, mangler de et mandat på flertall på målingen TNS Gallup har laget for TV 2 i februar hvor de får 84. De borgerlige opposisjonspartiene får til sammen 83 mandater, mens partiet Rødt havner på vippen med to mandater.

- Det er forferdelig close race her så det betyr at det blir en meget spennende valgkamp viss denne tendensen holder seg, sier valgforsker Hanne Marthe Narud til tv2nyhetene.no.

gallup2_680

Ap er vinneren

Ikke siden målingene rett etter valgseieren i 2005 har Arbeiderpartiet hatt høyere oppslutning på målingen TNS Gallup lager for TV 2.

- Arbeiderpartiet er den åpenbare vinneren, de befester stillingen i denne målingen, sier Narud.

Partiet får en oppslutning på 35,7 prosent, en fremgang på 1,3 prosentpoeng fra målingen i januar.

Bakgrunnstallene viser åtte av ti velgere som stemte på partiet ville gjort det samme i dag. For første gang på svært lenge har dermed Arbeiderpartiet de mest lojale velgerne.

Stjeler fra SV

Arbeiderpartiets fremgang skjer delvis på bekostning av regjeringspartneren SV. Hver fjerde SV-velger fra 2005 sier at de i dag ville ha gitt sin stemme til Arbeiderpartiet.

- De har en utfordring fram mot valget kan man si, sier valgforsker Hanne Marthe Narud.

Sosialistisk Venstreparti har en oppslutning på 6,4 prosent. Det er en tilbakegang på 1,7 prosentpoeng siden januar. Tallene tyder på at partiet ikke lenger har like godt grep om unge velgere.

Senterpartiet får en oppslutning på 5,1 prosent (+ 0,3).

Størst av de små

Lars Sponheim kan ifølge denne målingen kalle seg leder av det største av de små partiene. Få dager etter at Venstre feiret sitt 125-årsjubileum kan Sponheim notere en oppslutning på 6,8 prosent (+ 1,5).

Bakgrunnstallene viser at Venstre har større oppslutning blant velgere under 30 år enn i de andre aldersgruppene.

- De utveksler del velgere med Høyre så får vi se hvem som blir vinneren til slutt i den utvekslingen, sier Narud.

Det er to år siden Venstre ble målt under sperregrensa på fire prosent, noe professoren ved Universitetet i Oslo mener er et tegn på stabilitet.

- De har holdt seg bemerkelsesverdig godt, jeg tipper at de kommer til å greie seg, sier Narud.

Lekker til Frp

Kristelig Folkeparti får en oppslutning på 5,6 prosent (+ 1,2). Bakgrunnstallene viser at nesten hver tiende velger som stemte på KrF ved valget i 2005 sier at de i dag vil stemme Fremskrittspartiet.

Partiet Rødt får støtte fra 2,1 prosent av de spurte (- 0,3). Dette er ifølge mandatberegningsprogrammet Celius nok til å komme inn på Stortinget med to mandater, i Hordaland og Oslo.

Høyre går mest tilbake på målingen med 1,8 prosentpoeng til 14,8 prosent. Ikke siden januar i fjor har partiet hatt lavere oppslutning på denne målingen.

Bakgrunnstallene viser at bare to av tre Høyre-velgere fra 2005 sier at de ville stemt på partiet i dag.

Dametrøbbel

Fremskrittspartiet er stabile med 23 prosent (+ 0,2). Men det er nå færre Frp-velgere fra forrige stortingsvalg som sier at de vil stemme på partiet enn på lenge. Partiet har ikke lenger de mest lojale velgerne. Bare 13 prosent av kvinnene sier at de ville stemt på partiet.

En stor andel av velgerne som stemte både på Frp og Høyre i 2005 har satt seg på gjerdet og er usikre på partivalg.

Målingen viser at de rødgrønne partiene til sammen har en oppslutning på 47,2 prosent. Ved valget i 2005 fikk de flertall med 48,0 prosent av stemmene bak seg. Opposisjonspartiene samler på denne målingen 50,2 prosent, men på grunn av valgordningen er det ikke nok til å kapre et flertall av representantene.

gallup prosent_680

Kamp om dagsorden

Med et så jevnt løp et drøyt halvår før stortingsvalget spår professor Hanne Marthe Narud at det blir en svært jevn kamp om makten.

- Det blir en gedigen kamp om dagsorden, her kommer valgkampen til å få mye å si for hvem som går fram og tilbake så er det mange ukjente faktorer i mellomtiden, sier Narud.

Målingen er den første som i sin helhet er tatt opp etter at regjeringen la fram krisepakken. Målingen er laget ved hjelp av personlige telefonintervjuer i tidsrommet 26. januar - 1. februar. Feilmarginen er +/- 2,8 prosent, størst for de største partiene.