blasfemi01
blasfemi01

- Ville ikke rammet Muhammed-karikaturene

Senterparti-leder Liv Signe Navarsete utdypet i kveldens Tabloid hvordan en ny lovparagraf vil fungere, og hevdet samtidig at justisministeren var arkitekten bak endringsforslaget.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Si din mening nederst i artikkelen.

I Tabloid mandag gikk et regjeringsmedlem for første gang ut og sa at Muhammed-karikaturene ikke ville blitt rammet av den foreslåtte nye lovparagrafen.

- Hvis Muhammed-tegningene ikke var forbudt under blasfemiparagrafen, så ville det heller ikke vært forbudt under denne paragrafen, sa Senterparti-leder og samferdselsminister Liv Signe Navarsete.

Før jul ble det kjent at regjeringen ønsker å fjerne blasfemiparagrafen. Samtidig skal deler av denne føres inn i den så kalte rasismeparagrafen. Nå skal "kvalifiserte angrep på religion eller livssyn" kunne straffeforfølges.

Den foreslåtte straffelovsendringen har skapt voldsom debatt og flere kjente samfunnsaktører har skrevet under på et opprop i protest mot en slik endring.

Det har heller ikke gått stille for seg i regjeringens korridorer. Det skal være stor uenighet blant de tre regjeringspartiene. Senterpartiet står som pådriver for forslaget, og de siste dagers presseoppslag har hevdet at justisminister Knut Storberget, Ap, kritiserers for å fremme et forslag han i utgangspunket er i mot.

- Justisministeren er arkitekten bak

Da programleder Trude Teige spurte hvordan Navarsete har klart å tvinge SV og Arbeiderpartiet med på endringsforslaget, hevdet Liv Signe Navarsete tvert i mot at Storberget har hatt en sentral rolle i prosessen.

- Jeg har aldri drevet med tvang. Dette er et kompromiss der justisministeren er arkitekten bak... Regjeringen diskuterer mange saker der vi har ulikt utgangspunkt.

- Det som er så spesielt med denne saken er at en eller annen - av ulike årsaker - har valgt å gå ut med indre prosesser. Det har vært en veldig rolig debatt med godt klima innad i regjeringen, sa Navarsete som tidligere har innrømmet at dette har vært en viktig sak for Senterpartiet som i løpet av det rødgrønne regjeringssamarbeidet har tapt mange "verdisaker".

Redaktør i DagenMagazinet, Vebjørn Selbekk, er blant de som har måttet føle ytringsfrihetens pris på kroppen. I 2006 valgte han å publisere de omstridte Muhammed-karikaturene. Som følge av dette måtte han i lange perioder leve i dekning, og han er langt fra imponert over det nye endringsforslaget.

- Regjeringen Stoltenberg har tydeligvis ikke lært noen ting av karikaturstriden som raste i 2006, og fortsetter en unnfallen og kaotisk håndtering av disse spørsmålene. Klarte ikke regjeringen den gangen å forstå at det var ytringene og ytrerne som trengte vern og ikke voldsmennene, ambassadeskjenderne og flaggbrennerne? lurte Selbekk.

- Hvem skal den beskytte?

Det nye endringsforslaget får imidlertid støtte fra flere hold, deriblant religionshistoriker Hanne Nabintu Herland.

- Jeg syns det er flott at vi får en erstatning for den nåværende blasfemiparagrafen. Jeg er helt enig med Navarsete og synes hun har gjort en kjempejobb her. Jeg sier som Dag Solstad at ytringsfriheten bør ha enkelte grenser. Hvorfor er det så viktig for oss å si nøyaktig hva vi vil om alle?

Leder i skribent- og ytringsfrihetsorganisasjonen PEN, Anders Heger, er kritisk til en lovendring og stiller spørsmål ved hvem regjeringen nå ønsker å beskytte.

- Skal man beskytte det frie ord eller dem det blir brukt mot - nemlig makthaverne?