ultra1
ultra1

Gravide bør få tidligere ultralyd

- Gravide kvinner bør få møte jordmødre eller leger på et tidligere tidspunkt enn i dag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- Det er vanlig at mange gravide betaler selv for å få en ultralyd i uke 12, sier Eva Sommerseth, leder av Jordmordforbundet. Hun mener at kvinner som er gravid bør få møte jordmødre eller leger på et tidligere tidpunkt i svangerskapet enn i dag.

Dette støtter professor Sturla Eik-Nes og sier til God morgen Norge at det bør komme et frivillig tilbud til gravide om ultralyd i uke 12. Over 63 prosent av de gravide i Trondheim har allerede tatt en tidlig ultralyd når de kommer til den obliogatoriske ultralyden i uke 18.

- Dette viser at det er et stort behov hos de gravide, sier Eik-Nes

Solveig Bådsvik er gravid i uke 27 og betalte selv for en ultralyd i uke 12. - For meg var det viktig å få vite at alt sto bra til med barnet, sa Bådsvik til God morgen Norge.

Se hele innslaget øverst.

Hva er egentlig ultralyd?

Ultralyd er en type undersøkelse der en benytter seg av lydbølger som har høyere frekvens enn det menneskelige øre kan høre. Lydbølgene forplanter seg i kroppens vev når de sendes gjennom huden, og kommer tilbake til apparatet som ekko. Ved ultralyd av livmoren sendes lydbølgene mot fosteret og danner et bilde av fosteret på en skjerm.

Nettprat

Professor Sturla Eik-Nes svarer nå på dine spørsmål. Les alle nettsvarene nedenfor.

Husk, ikke skriv navn i navnefeltet hvis du vil være anonym. E-post adressen er ikke synlig.