SVs Bård Vegar Solhjell vil at Stortingets lønnskommisjon fryser eller gir et svært moderat lønnsoppgjør for politikerne i år.   (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/SCANPIX)
SVs Bård Vegar Solhjell vil at Stortingets lønnskommisjon fryser eller gir et svært moderat lønnsoppgjør for politikerne i år.  (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/SCANPIX)

SV vil legge press på lønnskommisjonen

Bård Vegar Solhjell mener stortingsrepresentanter og statsråder må gå foran med et godt eksempel for resten av befolkningen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nestlederen i regjeringspartiet ønsker at politikerne samlet sender et signal til lønnskommisjonen på Stortinget før årets lønnsoppgjør.

- SVs stortingsgruppe har tatt initiativ overfor alle partiene om at politikere bør avstå eller begrense lønnsøkningen i år, sier Solhjell.

Han understreker at dette da vil gjelder både for regjeringsmedlemmer og stortingsrepresentanter.

Det er Stortingets lønnskommisjon som kommer med innstillingen til politikeroppgjøret som behandles i Stortinget.

Stoltenberg sier nei

I går ble det kjent at statsminister Jens Stoltenberg ikke vil fryse sin millionlønn, selv om hans regjering har presset banksjefene til å akseptere lønnsstopp. Stoltenberg sier han vil forholde seg til hva lønnskommisjonen kommer fram til.

- Jeg regner med at det blir et moderat lønnsoppgjør til våren, og at dette blir gjenspeilt i politikernes lønninger som Stortingets lønnskommisjon fastsetter til høsten, sa Stoltenberg.

Solhjell sier at også han vil forholde seg til hva lønnskommisjonen på Stortinget bestemmer seg for.

- Det er Stortinget som vedtar lønna etter et forslag fra Stortingets lønnskommisjon. Men vi kan sende et klart signal og hvor vi avstår eller begrenser politikernes lønnsøkninger i forkant av kommisjonens avgjørelse, sier SV-nestlederen.

Forbilder

Solhjell er opptatt av at stortingspolitikerne skal opptre som gode forbilder for resten av samfunnet.

- Stortinget vedtar sine egne lønninger, og vi er ledere i samfunnet. Derfor bør vi gå foran med et godt eksempel. Vi bør avstå fra lønnsøkninger for vanlige toppolitikere.