Sarah natasha melbye, prosjekt x  (Foto: K. V Beylegaard)
Sarah natasha melbye, prosjekt x (Foto: K. V Beylegaard)

- Det var skremmende

Mørket hadde senket seg og alkoholen fløt da Sarah besøkte slummen i Tsumeb for første gang.

- Det første møtet mitt med Soweto var faktisk ganske skremmende. Ikke i den forstand at jeg opplevde noe truende eller at det var en skummel situasjon, men jeg var der for første gang på kvelden. Og da er det ganske mye alkohol blant de voksene, forteller Sarah Natasha Melbye.

Oversiktlig og urolig

Det er vanskelig å si nøyaktig hvor mange som bor i slumområdet i Soweto, men SOS-barnebyer forteller at det er et sted mellom 4500 og 5000 mennesker som bor og virker i området, som bare ligger et steinkast unna byens sentrum.

Deltakerne fikk streng beskjed om å ikke bevege seg alene i slummen, spesielt ikke etter mørkets frembrudd. Da måtte man ha lokale med seg, aller helst representanter fra SOS-barnebyer. Det hadde Sarah.

70 mennesker i en husholdning

- Jeg følte meg ikke utrygg, men det føles ikke som en trygg situasjon. I alle fall ikke for de ungene som går rundt der. De bor kanskje en 10 stykker i hver hus, det står mange småhus på en tomt. I en sånn husholdning kan det jo bo opptil 70 mennesker og der er forholdene lite bra, forteller hun.

Les alt om «Prosjekt X» her.

Det ble mange besøk i Soweto, både for Sarah og de andre deltakerne. Og midt oppe i all elendigheten fant de mye positivt.

- Det er hyggelig å komme dit i forhold til møtet med barna. De er veldig kontaktsøkende og de vil gjerne prate. Oppsummert vil jeg si at det har vært sterke møter med slummen, sier Sarah.

284297

Se «Prosjekt X» lørdager klokken 20.00.

Les også: - Jeg var skeptisk
Les også: - De jobbet til de spydde
Les også: - Selvfølgelig blir det intriger