Recep Erdogan og Shimon Peres (Foto: EPA)
Recep Erdogan og Shimon Peres (Foto: EPA)

Se hvorfor fredsdebatten endte med skandale

Den tyrkiske statsministeren forlot salen i Davos i protest etter å ha kritisert Israels president for krigen i Gaza. Se video.

Den tyrkiske statsministeren Recep Erdogan stormet ut av møtesalen da han ble nektet å fullføre et motsvar til den israelske presidenten Shimon Peres.

- Presidenten snakket i 25 minutter, og dere vil ikke gi meg to engang, sa en oppbrakt Erdogan.

I forkant hadde salen fått høre en følelsesladet Peres, som forsvarte Israels krigføring på Gazastripen.

- Vårt valg er fred! Men vi fikk aldri det valget, nærmest ropte Peres ut over den fullpakkede konferansesalen.

Se deler av den følelsesladdede debatten mellom de to i videovinduet øverst.
Alt er på engelsk uten norsk tekst.

- Drep jødene og send raketter for å drepe dem

- Hva ville du gjort hvis du hver kveld fikk ti eller hundre raketter sendt mot deg, sa Peres, rettet til de andre i panelet, blant dem FNs generalsekretær Ban Ki-moon.

Peres leste også fra Hamas sitt charter, hvor det står at jødene skal drepes.

- Drep jødene og send raketter for å drepe dem. Hva vil de vi skal gjøre, sa den israelske presidenten.

World economic forum Davos 2009 (Foto: CHW)
World economic forum Davos 2009 (Foto: CHW)

- Du drepte folk

Da debatten skulle avsluttes ba Erdogan om å få ordet og etter litt småkrangling med møtelederen lot den tyrkiske statsministeren sin frustrasjon over Israel komme til syne.

- Du drepte folk, jeg husker barna som døde på strendene. Jeg husker to tidligere statsministre som sa de var glade for å kunne gå inn i palestinske områder med tanks, sa Erdogan.

Da han var iferd med å sitere fra Bibelens sjette bud, «Du skal ikke drepe», ba møtelederen ham slutte fordi en middag skulle bli servert utenfor.

Da pakket en irritert Erdogan sammen og forlot salen.

Recep Erdogan og Shimon Peres (Foto: EPA)
Recep Erdogan og Shimon Peres (Foto: EPA)

- Enormt press

I salen var en lang rekke prominente møtedeltakere, blant dem president Barack Obamas nære rådgiver Valerie Jarrett, som få timer tidligere hadde fortalt forsamlingen om Obamas vilje til å bidra til en fredsløsning i Midtøsten.

Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik var også til stede.

- Jeg tror at Shimon Peres, som jeg aldri har hørt så følelsesladet tidligere, følte at han var utsatt fra et veldig press fra mange hold, og hadde et enormt behov for å forklare Israels aksjoner på Gaza, sier Bondevik til NTB.

Til TV 2 Nyhetene sier Bondevik at han på forhånd hadde håpet at debatten skulle bidra til fredsprosessen, men at debatten ble ødelagt.

- Det er klart at det ble mye sterke følelser og motsetninger her og det ble ikke en fredelig debatt i så måte, sa Bondevik til TV 2.

Hør Erdogan, Peres og Bondeviks reaksjon på debatten i videoen under.

- Sa ting som ikke var sant

Erdogan understreket etter møtet at hans reaksjon var rettet mot skjevt fordelt taletid, ikke mot Peres, men at Peres talemåter ikke var «i Davos' ånd» og at Peres sa ting som ikke var sant.

- Jeg ble ikke tillatt å uttrykke mine meninger. Min reaksjon var mot møtelederen, sa Erdogan.

Tyrkia har selv i mange år gjennomført luftangrep mot den kurdiske opprørsgeriljaen PKK, som også har rammet den kurdiske befolkningen i landet. Siden 1984 har minst 40.000 mennesker mistet livet i kamper mellom PKK og tyrkiske styrker.

(TV 2/NTB)