Kystminister Helga Pedersen offentliggjør på en pressekonferanse at vraket av ubåten som ligger utenfor Fedje i Hordaland skal heves.
 (Foto: Kystverket / TV 2)
Kystminister Helga Pedersen offentliggjør på en pressekonferanse at vraket av ubåten som ligger utenfor Fedje i Hordaland skal heves. (Foto: Kystverket / TV 2)

Hever ubåten ved Fedje

Regjeringen har besluttet å heve ubåten U-864 som ligger utenfor Fedje i Hordaland.

Det ble til slutt tryggheten til lokalbefolkningen som gjorde utslaget for regjeringen.

- Det avgjørende for beslutningen er frykten lokalbefolkningen har for lekkasjer fra vraket som ligger rett utenfor i deres egen skjærgård, sa fiskeri- og kystminister Helga Pedersen til TV 2 Nyhetskanalen.

TV2nyhetene.no sendte pressekonferansen med statsråd Helga Pedersen direkte klokka 18. Se den i opptak øverst i artikkelen.

Regjeringen har brukt lang tid, men Pedersen mener det var nødvendig for å ta den rette beslutningen.

- Jeg føler meg veldig trygg på beslutningen vi har tatt. Hevingsprosjektet skal nå kvalitetssikres, og man vil jobbe mer med risikovurdering før man hever vraket, sa hun.

Vraket vil tidligst bli hevet i 2010.

Risikofylt operasjon

Det er det nederlandske selskapet Mammoet som har fått anbudet på hevingen av vraket. Dette er det samme selskapet som klarte å heve den russiske ubåten Kursk fra bunnen av Nordishavet.

Men det er ikke mange flere slike hevinger som kan sammenlignes med jobben å heve «U-864». Den har dessuten ligget på havbunnen i 63 år.

For ordfører Kristin Handeland (Ap) i Fedje kommune er det likevel mer glede enn frykt etter dagens nyhet.

- Jeg er kjempeglad, sier hun til TV 2.

- Det er en større risiko forbundet med å heve. Men jeg er helt sikker på at aldri hadde blitt ro rundt «U-864» hvis ikke vi fjernet kvikksølvet i denne båten, sier Handeland.

Roser regjeringen

Lokalsamfunnet på Fedje feirer i kveld regjeringens beslutning, og ordfører Handeland er raus med rosen til sine partikolleger.

- Jeg vil gratulere Helga Pedersen og regjeringen Stoltenberg med en modig avgjørelse, sier hun.

Hevingen av «U-864» blir kostbar. Beregninger sier at det kan koste så mye som én milliard kroner.

65 tonn flytende kvikksølv

Vraket av «U-864» ble funnet av det norske Sjøforsvaret i mars 2003, ca., 150 meter under havoverflaten. Den ligger på 150 meters dyp på havbunnen utenfor Fedje i Nordhordland. Midtseksjonen, hvor tårnet befinner seg er borte.

Ut fra arkivmateriale har man funnet ut at ubåten hadde 65 tonn flytende kvikksølv om bord, lagret i 1875 stålflasker.

I tillegg var båten lastet med 27 torpedoer, hver med 265 kilo eksplosiver, en rekke miner og 105 mm maskingeværammunisjon. Det er over 63 år siden den tyske ubåten ble senket.