Contractors fra Blackwater avbildet under et oppdrag i Irak. (Foto: Gervasio Sanchez/AP)
Contractors fra Blackwater avbildet under et oppdrag i Irak. (Foto: Gervasio Sanchez/AP)

Blackwater er uønsket i Irak

Den irakiske regjeringen vil ikke lenger tillate av sikkerhetsfirmaet Balckwater opererer i landet.

Blackwater Worldwide er et av mange private sikkerhetsfirmaer som har tjent gode penger på krigen i Irak. Firmaet har stått for sikkerheten til blant annet amerikanske diplomater i landet.

Torsdag opplyser både amerikanske og irakiske myndigheter at sikkerhetsfirmaet ikke lenger er velkomne i landet, skriver nyhetsbyrået AP.

Sikkerhetsutfordringer

Blackwater skal ha rundt 1000 ansatte som opererer i Irak. De utfører væpnede livvaktoppdrag og vaktoppdrag. Selskapet skal ha kontrakter med det amerikanske forsvaret til en verdi av 800 millioner dollar.

At Blackwater nå ikke lenger er ønsket i landet kan bety store sikkerhetsutfordringer for USAs tilstedeværelse i Irak. Den private hæren står for store deler av vakt- og sikringsoppdragene USA benytter i landet.

Blackwater-vaktene Paul Slough, Evan Liberty,
  Donald Ball, Nick Slatten and Dustin Heard sitter på tiltalebenken etter
  at de angivelig skal ha drept minst 17 irakere i Bagdad. (Foto: Scott
  Snow/AP)
Blackwater-vaktene Paul Slough, Evan Liberty, Donald Ball, Nick Slatten and Dustin Heard sitter på tiltalebenken etter at de angivelig skal ha drept minst 17 irakere i Bagdad. (Foto: Scott Snow/AP)

Blackwater benytter både pansrede og væpnede kjøretøy i tillegg til helikopter i sine oppdrag.

I august 2008 kom det også meldinger om at et datterselskap av sikkerhetsgiganten hadde gått til innkjøp av et jagerfly av typen 314-B1 Super Tucan.

Dette er samme type jagerfly som det brasilianske luftforsvaret benytter. Ifølge selskapet selv skulle flyet brukes til trening.

Drepte 17 irakere

Selskapets talskvinne, Anne Tyrell, sier at Blackwater ennå ikke har blitt orientert av sine oppdragsgivere om denne avgjørelsen. Sikkerhetsgiganten Blackwater er en av verdens største sikkerhetsselskaper og har hovedkontor i North Carolina.

Det private sikkerhetsselskapet har lenge fått sterk kritikk for sine fremgangsmåter i Irak. Det tilspisset seg i september 2007 da minst 17 sivile irakere ble drept på al-Nisoor-plassen i Bagdad. Fem tidligere Blackwater-ansatte kjente seg ikke skyldige da rettssaken mot de kom opp tidligere denne måneden.

Bil ødelagt etter angrep
  fra Blacwater-vakter i Bagdad. En politimann studerer vraket. (Foto:
  KHALID MOHAMMED/AP)
Bil ødelagt etter angrep fra Blacwater-vakter i Bagdad. En politimann studerer vraket. (Foto: KHALID MOHAMMED/AP)
Blackwater selv hevder at de ble angrepet av opprørere etter at en bil i konvoien de kjørte i brøt sammen og at de bare avfyrte skudd i selvforsvar.

Ifølge en rapport som ble offentliggjort i 2007 kom det fram at Blackwater har vært involvert i 195 skyteepisoder siden begynnelsen av 2005.

Drepte presidentens livvakt

Også lenge før denne episoden hadde Blackwater et rykte på seg for å være meget aggressive og bruke unødvendig mye makt. Samme år som drapene skjedde kom det fram at Blackwaters sikkerhetsvakter løsnet skudd dobbelt så ofte sammenlignet med andre sikkerhetsfirmaer i landet.

Forholdet til den irakiske regjeringe ble heller ikke bedre da en av Blackwaters ansatte skjøt og drepte en av livvaktene til Iraks president.

Irakiske myndigheter kaller nå sikkerhetsfirmaet for «kriminelle» og følger straffesaken mot de tiltalte tidligere sikkerhetsvaktene.