Over 100.000 nordmenn har kjøpt kosttilskuddet Vitaepro. Nå advarer forskere. (Foto: TV 2)
Over 100.000 nordmenn har kjøpt kosttilskuddet Vitaepro. Nå advarer forskere. (Foto: TV 2)

Forskere advarer mot kosttilskudd

Over 100.000 nordmenn har kjøpt kosttilskuddet Vitaepro. Forskere mener produktet ikke har noen dokumentert effekt, og reagerer på misvisende markedsføring.

I reklamen til kosttilskuddet hevdes det at: "Vitaepro inneholder en unik sammensetning av naturens sterkeste antioksidanter, som styrker immunforsvaret og har dokumentert effekt på muskler og ledd."

- Misvisende markedsføring

Antioksidanter som finnes naturlig i frukt og grønnsaker antas å ha helsebringende effekter i sin naturlige form. Men flere forskere kritiserer nå pillene i kosttilskuddet Vitaepro. For de mener antioksidanter ikke gir effekt når de kommer i pilleform.

- Det er relavtivt godt dokumentert at man ikke finner igjen de effektene antioksidanter gir i piller, sier professor ved avdeling for biokjemi Jan Øivind Moskaug ved Universitetet i Oslo.

Moskaug mener derfor markedsføringen av Vitaepro er misvisende.

- Jeg reagerer på den måten det reklameres på fordi det er ikke den fulle og hele sannhet om antioksidanter det man blir presentert for, sier Moskaug.

Statens legemiddelverk reagerer

Også Statens legemiddelverk har reagert på markedsføringen av produktet.

- Vi følger med på markedsføringen av Vitaepro og andre kosttilskudd og av og til synes vi det går litt for langt i retning av at kosttilskuddet utgir seg for å være et legemiddel, sier avdelingsoverlege Steinar Madsen i Statens legemiddelverk.

- Jeg har også fått flere henvendelser fra leger som har lurt på om det Vitaepro markedsfører er riktig, sier Madsen.

Avviser kritikken

Selskapet bak Vitaepro avviser kritikken og mener de har god dokumentasjon.

- Vi bløffer ingen, og har dokumentasjonen i orden. Produktet vårt er godt og det virker, sier Andres Flaaten som er daglig leder i Vitaelab As.

- Vi får mange tilbakemeldinger på at produktet virker så det er nok bedre at vi setter oss ned med disse forskerne og går igjennom dokumentasjonen vår, sier Flaaten til TV 2.