TilbakeTil1979_680
TilbakeTil1979_680

«Halvsju» og høyrebølge

1979 bød på sultestreikende samer, Pink Floyds «The Wall», og Mor Teresa fikk Nobels fredspris.

Personene som kommenterer begivenhetene var alle sentrale personer i det norske mediebildet dette året: Karin Julsrud, Mattis Hætta og Sissel Rønbeck.

Julsrud var på denne tiden programleder for det populære barne- og ungdomsprogrammet «Halvsju», der medprogramleder var Trond-Viggo Torgersen.

Sissel Rønbeck gikk inn i historien som tidens yngste norske minister. Hun var bare 29 år da Odvar Nordli utnevnte henne til forbruker- og administrasjonsminister.

Mattis Hætta var 19 år i 1979, og han var en av de mange som protesterte mot at Altaelva skulle demmes opp - en av de rikeste lakseelvene i Nord-Europa. Han joiket sammen med sultestreikende samer foran Stortinget. Året etter sang han tekstlinjene «joik har støre kraft enn krutt» i den internasjonale Grand Prix-finalen.

I 1979 derimot var det Anita Skorgan som vant den norske finalen med «Oliver». Den store nyheten internasjonalt var at Margaret Thatcher ble statsminister i i Storbritannia. Det var en del av den såkalte «høyrebølgen» som preget den vestlige verden. "Jernkvinnen" Thatcher skulle sette sitt merke på politikken hjemme og internasjonalt de neste årene.

Fra samme øyrike som Maggie kom Pink Floyd, som dette året markerte seg med det samfunnskritiske albumet «The Wall». Årets fredsprisvinner kom fra den indiske slummen: Mor Teresa.

Se «Tilbake til 70-tallet» på NRK1 torsdag kl. 19.55.

Se også:

«TV 2 hjelper deg» på TV 2 torsdag kl. 20.30.

«Et halvt tonn pappa» på TVNorge torsdag kl. 20.30.

«Tid for hjem» på TV 2 torsdag kl. 20.00.

«Life» på TV3 torsdag kl 22.30.