Bjarne Håkon Hanssen vil øke helseansvaret i kommunene.
Bjarne Håkon Hanssen vil øke helseansvaret i kommunene.

Lover ny helsereform

Bjarne Håkon Hanssen vil slå sammen kommuner og øke helseansvaret deres for å stoppe den galopperende utgiftsøkningen i helsevesenet.

Sykehusbudsjettene har doblet seg de siste syv årene, og i år er hele 102 milliarder kroner satt av til sykehusene. Nå vil helseminister Bjarne Håkon Hanssen stoppe denne utviklingen.

Bombesikkert

Helseminister Bjarne Håkon Hanssen har selv vært med på å øke helsebudsjettet fra 50 milliarder kroner i 2002 til hele 102 milliarder i år. Men likevel sliter helsevesenet.

- Vi kan ikke forvente at vi kan fordoble utgiftene til sykehusene hvert 7-8-9 år. Det kommer til å møte veggen - bombesikkert, sier Hanssen.

Til våren lover han ny helsereform.

Vil styrke kommunehelsetjenesten

- Det er både dyrt og dårlig derfor vil vi styrke kommunehelsetjenesten slik at flere pasienter får rett behandling på rett tidspunkt. Det er bra for pasienten og det er bra for samfunnet, sier Hanssen.

Veksten i sykehusbudsjettet må stanse mener helseministeren. I den nye helsereformen vil han gi kommunene mer ansvar. Pasientene skal fanges opp og behandles i kommunen før de havner på sykehus. Og kommunene må slå seg sammen.

Samarbeid

- De kommunene som er for små hver for seg må samarbeide med andre kommuner slik at de til sammen blir store nok til å gjøre de oppgavene vi nå ser for oss at kommunene skal gjøre i framtida, sier Hanssen.

Den nye helsereformen kommer i april.