PÅ SIDELINJEN: Høyres partileder Erna  Solberg og nestleder og finanspolitisk talsmann Jan Tore Sanner er ikke tilfreds med regjeringens fordeling av pengene i krisepakken.  (Foto: SCANPIX/)
PÅ SIDELINJEN: Høyres partileder Erna Solberg og nestleder og finanspolitisk talsmann Jan Tore Sanner er ikke tilfreds med regjeringens fordeling av pengene i krisepakken. (Foto: SCANPIX/)

Høyre-innbyggere minst verdt

Rødgrønne kommuner er vinneren, og det er særlig et parti som kan juble.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag vedtok Stortinget den store krisepakken, som fordeler flere milliarder kroner til kommunene.

Får mest

En gjennomgang av de 70 kommunene som har fått mest penger per innbygger, viser at Senterpartiet er den store vinneren.

Mens partiet på landsbasis bare fikk 6,5 prosent av stemmene ved forrige Stortingsvalg, var oppslutningen i de 70 kommunene som fikk mest per innbygger nesten tre ganger så stor - hele 18,5 prosent.

Stikk motsatt er det for Høyre. Mens 14,1 prosent av velgerne stemte Høyre ved forrige valg, hadde partiet bare 5,8 prosents oppslutning i de 70 kommunene som per innbygger er vinnerne i fordelingen av krisepakke-milliarder.

Finn ut hva din, og andre kommuner får per innbygger i grafikken under.

Senterpartiets Liv Signe Navarsete håper sannsynligvis på mat fra norsk landbruk. (Foto: Roald, Berit/SCANPIX)

- Kynisk valgkamp

Høyres finanspolitiske talsmann Jan Tore Sanner mener tallene viser at regjeringen bruker krisepakken til å drive valgkamp.

- Det viser at den rødgrønne regjeringen tenker kynisk valgkamp hvor man belønner rødgrønne kommuner og straffer innbyggere som bor i Høyrestyrte og andre borgerlig styrte kommuner, sier Sanner.

Kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa avviser at de tenker slik Sanner hevder.

- Det blir fullstendig misvisende å se på kroner pr. innbygger, det blir ikke så mye til Utsira om de får mest per innbygger når de har bare vel 200 innbyggere, sier Meltveit Kleppa.

grafikk_680 (Foto: Grafikk: TV 2)

Utsira er vinneren

Det er nettopp Utsira kommune i Rogaland som får mest per innbygger i regjeringens krisepakke.

Kommunen får 1600 kroner per innbygger. Det er hele 579 kroner mer enn hovedstaden. Hadde Oslo fått tilsvarende beløp per innbygger, kunne budsjettet påplusses med hele 333 millioner kroner.

Sp-innbyggere verdt mest

Mens kommunene som har en ordfører fra Senterpartiet i gjennomsnitt får 1135 kroner per innbygger i tilskudd, må Høyre-styrte kommuner nøye seg med bare 1052 kroner per innbygger.

PÅ SIDELINJEN: Høyres partileder Erna Solberg og nestleder og finanspolitisk talsmann Jan Tore Sanner er ikke tilfreds med regjeringens fordeling av pengene i krisepakken. (Foto: SCANPIX/)

Noe Høyres nestleder Jan Tore Sanner reagerer kraftig på, og hevder er ren valgkamp fra regjeringen.

- Fra Senterpartiets kommunalminister er det åpenbart, men dette er noe hele den rødgrønne regjeringen står bak, sier Sanner.

Slår vi sammen tallene for de tre regjeringspartiene ender de med en støtte på 1095 kroner per innbygger der en ordfører fra et av deres partier sitter ved makta. For de fire borgerlige partienes del kommer en bare opp i 1059 kroner per innbygger. Men ett parti i opposisjonen skiller seg klart ut.

Unntaket

Venstre-styrte kommuner får 1129 kroner per innbygger, og er dermed de som kommer nærmest Senterparti-kommunene.

Tallene inkluderer skattekompensasjon, og bare partier med mer enn fem ordførere er med i statistikken.

I grafikken under kan du se hvor mye hver innbygger i de ulike kommunene er verdt, og hvem som styrer den.

2530785