Illustrasjonsfoto (Foto: Scanpix)
Illustrasjonsfoto (Foto: Scanpix)

Mener onani kan gi kreft

Mulig sammenheng mellom seksuell aktivitet og prostatakreft.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ifølge forskere ved det Universitetet i Nottingham øker faren for å utvikle prostatakreft for menn som har ofte sex eller onanerer mye i ung alder.

I undersøkelsen studerte de britiske forskerne ved kreftsenteret sexlivet til britiske 800 menn. De som hadde et mest aktivt sexliv, enten sammen med andre - eller alene gjennom onani, hadde størst grunn til å frykte fremtiden.

Voksende krefttall

Prostatakreft er den vanligste kreftdiagnosen i Storbritannia, med mer enn 30.000 tilfeller årlig.

Ifølge det norske Kreftregisteret var det i underkant av 4500 norske menn som fikk samme diagnose i 2007. Tallene har steget med nesten 1500 tilfeller i løpet av de siste ti årene. Tallene plasserer Norge blant de landene med høyest forekomst og høyest dødelighet i verden.

Kreftregisteret tror at høyere levealder og mer aktiv diagnostisering i tidlige stadier er blant årsakene til at stadig flere tilfeller av prostatakreft oppdages i Norge.

Flere partnere

I undersøkelsen undersøkte forskerne i overkant av 400 menn som hadde fått diagnosen, og et tilsvarende antall menn uten kreft.

Blant spørsmålene mennene måtte redegjøre for var seksuell aktivitet fra puberteten og frem til nå, hvor mange partnere de hadde hatt, og om de hadde hatt kjønnssykdommer.

Svarene var omtrent sammenfallende blant begge gruppene når det gjaldt hyppighet. 59 prosent av mennene hadde vært seksuell aktive 12 ganger eller i måneden mens de var i 20-årene. Tallene falt til 48 prosent i 30-årene og 28 prosent i 40 årene - og 13 prosent hadde hatt seksuelle aktiviteter 12 ganger eller mer i løpet av en måned mens de var i 50 årene.

To femtedel av de som hadde prostatakreft hadde hatt seks kvinnelige partnere eller flere - mens under en tredel av de friske mennene hadde hatt like mange partnere.

Det var stor forskjell mellom menn som onanerte eller hadde sex oftest, og de med mindre aktivitet under dyna. 40 prosent av de kreftsyke mennene oppga at de hadde bedrevet seksuelle aktiviteter 20 ganger eller mer mens de var i 20 årene.

Forskjellene utjevnet seg jo eldre mennene ble.

Sexhormoner påvirker

Dr. Polyxeni Dimitropoulou, som leder forskergruppen ved det britiske universitetet, sier at undersøkelsen viser nye funn fordi de har valgt å se på de kreftsykes sex-historikk, og inkludere onani.

Hun sier til BBC at det er mulig at produksjonen av sexhormoner gjorde at noen menn var mer aktive i 20 og 30 årene, og at det kan ha sammenheng med utviklingen av prostatakreft senere i livet.

- Hormoner ser ut til å spille en sentral rolle når det gjelder prostatakreft, og det er en vanlig behandlingsform å begrense hormonene som stimulerer fremveksten av kreftceller.

Til tross for de britiske funnene, har en tidligere undersøkelse fra det australske Cancer Council Victoria i Melbourne vist at flittig onani tvert i mot forebygger kreft.

Du kan lese mer om den undersøkelsen her.