Et apeliv, orangutang, Lone Dröscher Nielsen
Et apeliv, orangutang, Lone Dröscher Nielsen

Et utfordrende apeliv

Etter flere år med rehabilitering, skal orangutangen Zorro slippes fri.

Orangutangen er en av verdens mest truede dyrearter. Det er bare i regnskogen på Borneo og Sumatra det enestående dyret kan leve vilt.

På Borneo finner vi verdens største rehabiliteringssenter for aper. Det blir drevet av den danske ildsjelen Lone Dröscher Nielsen. Lone og teamet hennes jobber utrettelig for å redde skadede, mishandlede og foreldreløse orangutanger, og bringe flest mulig av dem tilbake til et liv i jungelen.

Veterinærene Steve Leonard og Michaela Strachan, kjent fra flere dyreserier på BBC, reiste til indonesisk Borneo for å følge arbeidet til Lone.

I kveld kommer en ny foreldreløs unge til senteret. Moren er drept, og Steve hjelper staben på senteret med å mate ham. Den lille stakkaren har flere år med rehabilitering foran seg før han kan slippes fri.

Lomon, en av Michaelas favorittkjæledegger, har lagt godt på seg og begynner så smått å bevege seg rundt alene. Da han kom til senteret, var det veldig usikkert om han i det hele tatt kom til å overleve.

For Zorro, en av senterets største orangutanger, er det en stor dag.

Etter et liv i fangenskap skal den 13 år gamle hannen få sin første smak av frihet. Steve er med på å bringe Zorro til hans nye hjem i regnskogen.

Dagen ender dramatisk når Steve blir med for å redde en babyorangutang som holdes ulovlig fanget i en landsby. Beboerne er slett ikke innstilt på å gi fra seg ungen frivillig.

I regnskogen på Borneo og Sumatra ryddes skogen i et skremmende tempo for å gi plass til palmeoljeindustrien, som paradoksalt nok markedsføres som et miljøvennlig alternativ til petroleumsbasert brennstoff.

Som følge av avskogingen regner man med at orangutangen vil være utryddet i løpet av de neste 15 årene.

Se «Et apeliv» på NRK2 kl. 21.25.

Se også:

«24» på TV 2 mandag kl. 21.45.

«Star Wars IV: Stjernekrigen» på NRK3 kl. 21.30.

«Livet i Fagevik» på NRK1 kl. 21.40.

«Eventyrlige nordmenn» på TV 2 mandag 26. januar kl. 20.00.