Mads Gilbert jobbet i flere uker på Shifa sykehuset. (Foto: HanDOUT/SCANPIX)
Mads Gilbert jobbet i flere uker på Shifa sykehuset. (Foto: HanDOUT/SCANPIX)

Gilbert renvasket av CNN

CNN slår tilbake mot kritikerne som hevder en video fra Shifa-sykehuset er falsk.

De norske legene Mads Gilbert og Erik Fosse jobbet på Shifa-sykehuset i Gaza by, mens bomberegnet falt rundt dem. Da Israel bestemte seg for å stenge all internasjonal presse utenfor, endte de to opp med å flittig rapportere om sine opplevelser i krigssonen til både norske og internasjonale medier.

CNN viste blant annet et videoklipp hvor Mads Gilbert og en annen ansatt ved sykehuset utførte hjertekompresjon i et forsøk på å redde livet til en hardt skadet gutt.

Les også: Israel hevder Fosse og Gilbert lyver

Beskyldte videoen for å være falsk

I ettertid ble ville enkelte ha det til at videoen var falsk og at rommet de jobbet i egentlig ikke var fra et sykehus. Anklagene om at videoen var iscenesatt kom blant annet på diverse blogger på Internett. Også tidligere Frp-politiker Jan Simonsen kastet seg på i kritikken av Gilbert og skriver blant annet at «vi ser Mads Gilbert i noe som skal forestille en intensivavdeling». Simonsen skriver også at «gutten ser ikke skadet ut».

Bloggeren «The Last Mohican» som hevder han er lege, skriver blant annet at «brystkompresjonen som blir utført er helt garantert falsk».

Israels velferdsminister Isaac Herzog har også uttalt at Gilbert sin rapportering fra Gazastripen er «langt fra sannheten».

CNN tok kritikken alvorlig og har nå laget ett innslag for å renvaske både seg selv og Mads Gilbert.

Se videoen på nettsidene til CNN

Kalte inn eksperter

CNN kalte inn to leger for å vurdere det som foregår på videoen. Legene Sujit Sharma og Brian Sanders er leger ved et sykehus i Atlanta i USA og er spesialister innen akuttmedisin.

Etter å ha sett hele videoen av legenes forsøk på å redde gutten, konkluderer de to legene med at behandlingen som ble gitt er helt etter boken.

- Hjertekompresjon foregår noe annerledes på barn enn på voksne, og det foregår også annerledes enn det man ser i filmer og TV-serier. Det er ingenting i videoen som skiller seg fra hvordan vi behandler skadde på akuttmottaket, sier Sharma.

- Vi ser at legen (Mads Gilbert red.anm.) viser den andre personen hvordan man utfører en hjertekompresjon, og den blir utført riktig. Jeg kan vanskelig forestille meg at denne videoen er iscenesatt, sier Sanders.

Han legger til at gutten har et rør ned i halsen og en nål inn til hjertet som også ville vært vanskelig om ikke umulig å iscenesette.

Se videoen her