Fredrik Græsvik
Fredrik Græsvik

- Forferdelige ødeleggelser

- Overalt langs i ruinene på Gazastripen sitter små klynger av folk og varmer seg på bål de har laget av ødelagt bygningsmateriale. Det forteller TV 2s reporter Fredrik Græsvik, som nå befinner seg inne i Gaza by.

- Det er forferdelige ødeleggelser, sier Græsvik. Den erfarne krigsreporteren har dekket et utall kriger og konflikter. Likevel savner ødeleggelsene på Gazastripen sidestykke i det han har opplevd.

- Hus på hus er jevnet fullstendig med jorden, forteller han. Israelerne har utradert flere boligområder i flyktningleiren Jabaliya og Beith Hanoun. Overalt ser vi de grove sporene etter israelske stridsvogner. Husene er pepret med kulehull.

Overalt på Gazastripen sitter palestinere og holder varmen rundt åpne bål, forteller Fredrik Græsvik.  (Foto: MAHMUD HAMS/AFP)
Overalt på Gazastripen sitter palestinere og holder varmen rundt åpne bål, forteller Fredrik Græsvik. (Foto: MAHMUD HAMS/AFP)

I løpet av de drøyt tre ukene krigen varte har norske seere sett mange sterke bilder fra Gazastripen gjennom tv-ruten. Israelske myndigheter hadde lukket Gazastripen for internasjonale journalister. Først nå får Græsvik og fotograf Aage Aune møte mange av ofrene etter krigen.

Savner storebror

- Alle vi snakker med har mistet familiemedlemmer, sier Græsvik. Blant de mange palestinerne de har snakket med er, det noen som gjør sterkere inntrykk enn andre.

- Vi snakket med en liten gutt på sju år som het Yahi, forteller TV2 reporteren. Han savnet storebroren sin Khaled fælt. Han ble drept sammen med faren og to andre brødre.

En palestiner sitter alene i runinene av et hus etter israelske luftangrep.  (Foto: SAID KHATIB/AFP)
En palestiner sitter alene i runinene av et hus etter israelske luftangrep. (Foto: SAID KHATIB/AFP)

Kontrasten til tidligere turer inn på det lille landområdet er stor. - Jeg var her første gang for 16 år siden, forteller Græsvik. - Det ble gradvis bygget opp, og blomstret på 90-tallet. Men i flere omganger de siste årene har det blitt bombet i stykker.

- Hvordan er Hamas' stilling etter krigen?

- Det folk sier til oss er at de støtter Hamas, forteller Græsvik, før han legger til: - Men jeg vet ikke om de tør å si den egentlige sannheten. Jeg tror vi kanskje vil se en endring over tid, de andre palestinske grupperinger som f.eks. president Abbas' Fatah-parti blir styrket.

- Hvordan har det vært å måtte dekke krigen fra den israelske siden av grensen?

- Alle har mistet noen, forteller Fredrik Græsvik som rapporterer fra Gaza.  (Foto: OLIVIER LABAN-MATTEI/AFP)
- Alle har mistet noen, forteller Fredrik Græsvik som rapporterer fra Gaza. (Foto: OLIVIER LABAN-MATTEI/AFP)

- Det har vært frustrerende. Nettopp derfor er det så viktig for oss å reise inn på Gazastripen, selv om krigen er over. Det handler om at Israel ikke må lykkes i sin strategi med å hindre fri informasjon og holde pressen unna, slik at verden ikke får se konsekvensene av angrepet.

Tror på Obama

Torsdag varslet USAs president Barack Obama ett nytt fredsinitiativ for Midtøsten. Har folk på Gazastripen tiltro til den nye amerikanske presidenten?

- Folk på Gazastripen legger meget godt merke til at den nye amerikanske administrasjonen fokuserer på området, forteller Græsvik. Mange setter pris på at USA kommer sterkt på banen og ønsker virkelig at de skal få til en løsning.

President Barack Obama og utenriksminister Hillary Clinton.  (Foto: SAUL LOEB/AFP)
President Barack Obama og utenriksminister Hillary Clinton. (Foto: SAUL LOEB/AFP)

- Jeg tror både Hamas og Fatah etter denne krigen forstår at de må samarbeide. Den splittelsen som har vært etter borgerkrigen i 2007 er det bare Israel som har tjent på. Et amerikansk engasjement er svært viktig, fordi Israel er så avhengig av USAs støtte. Dersom Obama ønsker å presse dem til å komme med innrømmelser i forhold til palestinerne, har ikke Israel noe valg, avslutter Græsvik.