Skatt nord avdekket i 2008 over 90 tilfeller der pokerspillere har holdt sine gevinster tett til brystet. Men etaten har også noen ess i ermet. Fokuset på nordmenn med bankkontoer i utlandet er stort, og Skatt nord har avdekket uoppgitte beløper på helt opp til 7,5 millioner kroner hos pokerspillere.

Proffe pokerspillere
Det er profesjonelle pokerspillere, som driver spillet som næringsvirksomhet, som blir gransket av skatteetaten. Men pokerspillerne er kritisk til skattereglene, skal vi tro advokat Øystein Myre Bremset i advokatfirmaet Brækhus Dege ANS. Han har spesialisert seg på å bistå pokerspillere med skattespørsmål.

LES MER: Mener pokerskatten er urimelig

Kortspillerne er blant flere grupper med penger i utenlandske kontoer som blir gransket. I en pressemelding opplyser skattetaten at 43 millioner transaksjoner fra utenlandske banker skal granskes. Det dreier seg om 35 milliarder kroner, og skattetaten skal finne ut om pengene er unndratt beskatning og hvor pengene kommer fra.

Norsk i utlandet
Aksjonen gjelder også blant annet leger, frisører, restauranter og butikker, opplyser skatteetaten.

- En selskapsform som har tiltrukket seg mange useriøse aktører er ”Norskregistrert utenlandsk foretak” (NUF). Blant disse finner vi rene postkasseselskaper uten ansatte, uten aktivitet og uten aktiva. Vi erfarer også at det ikke er mulig å få kontakt med oppgitte kontaktpersoner og at oppgitte telefonnummer heller ikke eksisterer, opplyser regiondirektør Rolf Kåre Jensen i Skatt nord i en pressemelding.

Fire slike selskaper er anmeldt. Den største saken inkludere en undratt omsetning på over 35 millioner kroner.

- Det er også en utfordring at ca 50 % av denne typen selskaper ikke leverte selvangivelse i 2008, heter det fra etaten.