Barack Obama, Michelle Obama, innsettelsesseremoni, kysser (Foto: SCANPIX)
Barack Obama, Michelle Obama, innsettelsesseremoni, kysser (Foto: SCANPIX)

Obama for frimodig for Kina

Barack Obamas referanser til kommunisme ble for mye for kinesisk sensur, som redigerte innsettelsestalen til den nye presidenten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Da Barack Obama ble innsatt som USAs 44. president tirsdag konstaterte han at Amerika er alles venn. Men kineserne godtok ikke sin nye venn med riktig alle skavanker.

SE HELE TALEN HER

Sensur en rutine
I den oversatte versjonen av innsettelsestalen til Obama er flere partier klippet bort, både i tekstversjoner og TV-bilder fra talen. Ikke overraskende er det henvisninger til totalitære regimer, knebling av ytringsfrihet og kommunisme som har fått kinesisk sensurvesen til å kvesse knivene.

Kinesiske myndigheter holder en stø hånd på hva som kommer ut i landets medier. Sensur av nyheter er en rutinesak.

- Husk at tidligere generasjoner har kjempet mot fascisme og kommunisme ikke bare med raketter og tanks, men med solide allianser og varige overbevisninger, sa president Obama.

Klippet bort ubehaget
Men kinesere som leste talen oversatt til sitt eget språk fikk ikke med seg hele innholdet i dette fredelige budskapet, ettersom myndighetene klippet bort ordet "kommunisme".

Da Obama slo et slag for ytringsfrihet rykket det enda en gang i sensurrefleksen til Kinas myndigheter:

- Til dere som klamrer dere til makten gjennom korrupsjon, bedrageri og knebling av meningsytringer - vær klar over at dere er på gal side av historien, sa Obama.

Hele setningen ble tatt bort i den kinesiske versjonen. I den engelske ble det værende.

Tolkens stemme forsvant
Presidenttalen bød på utfordringer også for allmennkringkasteren China Central Television. TV-stasjonen sendte talen direkte, og en tolk satt oversatte talen på direkten. Men da Obama kom til den nevnte delen om kommunisme ble stemmen til oversetteren fadet ut, skriver BBC News på sine nettsider.

Den britiske statskanalen melder videre at konservative medlemmer i den kinesiske statsmakten er spent på hvordan USAs nye president vil forholde seg til Kina, etter noen år med en relativt kinavennlig president Bush.

En kommentator i den statseide avisen China Daily skriver:

- I lys av amerikanernes etterlengtede avbrekk fra Bush er det mange som lurer, eller engster seg for å være mer presis, for om den nye presidenten vil overse den fremgangen vi har hatt med tosidig samarbeid, skriver avisen.