Tromsø  (Foto: Bendiksby, Terje/SCANPIX)
Tromsø (Foto: Bendiksby, Terje/SCANPIX)

- Tromsø risikerer spilleroppsigelser

- Manglende bonusutbetalinger er kontraktsbrudd, mener advokat og fotballagent Gunnar Martin Kjenner.

Lørdag ble det kjent at det ulmer i Tromsø fordi klubben holder igjen bonusen spillerne ble lovet for den sterke tredjeplassen i Tippeligaen forrige sesong.

Bonusen er totalt på i underkant av én million kroner. Spillerne som spilte mest skulle fått utbetalt rundt 30 000 hver av disse kronene i desember, men til tross for at januar er over midtveis har ikke spillerne sett snurten av pengene.

- Jeg mener at årsbonus er en del av lønnen. Da gir svaret seg selv, sier Gunnar Martin Kjenner til TV 2 Sporten.

Spillerne kan si opp
Han tar forbehold mot at han ikke kjenner alle detaljene i saken, men ser ikke bort fra at det kan være snakk om det kontraktsbrudd fra Tromsøs side.

- Ja, lønn skal utbetales til avtalt tidspunkt og blir den ikke det er det et kontraktsbrudd, sier Kjenner.

- Hvilke konsekvenser kan det få?

- Er ikke lønn utbetalt etter 30 dager kan det få konsekvenser, sier Kjenner og henviser til NFFs standardkontrakt for profesjonelle spillere.

I NFFs standardkontrakt heter det at:
Spilleren har rett til å si opp avtalen med en måneds varsel når:
1. Klubben ikke overholder sine lønnsforpliktelser etter avtalen og utbetalingsforsinkelsen for en termin overstige er kalendermåned.
2. Klubben misligholder vesentlige plikter etter arbeidsavtalen og misligholdet fortsetter etter at spilleren skriftlig har påpekt misligholdet.

I standardkontrakten her det også at «bonus utbetales samtidig med den faste lønn i den påfølgende kalendermåned etter at bonusbetingelsene er oppfylt med mindre det ikke foreligger skriftlig avtale om annet».

- Beklagelig
- Hvis klubben misligholder lønn eller bonusbetalinger kan spillerne si opp kontrakten, samstemmer NISO-leder Silje Vaadal.

Lederen for spillernes eget fagforbund synes det er trist at Tromsø ikke klarer å oppfylle kontraktskravene til sine spillere.

- Det er beklagelig at en klubb i toppfotballen i Norge ikke klarer å oppfylle inngåtte avtaler. Spillerne ønsker nok at kontraktene skal overholdes og at lønnen skal utbetales i rett tid. Sikkerhetsventilen i standardkontraktene er der for at spillerne skal kunne forlate klubben om kontraktene ikke overholdes, sier Vaadal.

- Både sportslige og økonomiske kriterier
Tromsø-direktør Tom Bendiksen avviser overfor TV 2 Sporten at det er snakk om noe kontraktsbrudd på Tromsøs side.

- For det første er ikke summene i avtalen så store som de TV 2 opererer med. For det andre har bonusavtalen både sportslige og økonomiske kriterier. Man må ha en kake for å dele den, sier Bendiksen.

Silje Vaadal vil ikke heller ikke bastant fastslå at Tromsø-spillerne har krav på å forlate klubben, men sier spillere som er usikre på dette bør henvende seg til NISO så kontraktene deres kan gjennomgås.

- Om noen ønsker å forlate klubbene sine må det ses i forhold til om det matcher kriteriene i kontrakten. Om medlemmene våre ønsker det kan de henvende seg hos oss og så vil vi se på kontraktene deres, sier NISO-lederen.