Nakne herreromper i lakk og lær regnes ikke lenger som en sykdom i Sverige. (Foto: Poppe, Cornelius/SCANPIX)
Nakne herreromper i lakk og lær regnes ikke lenger som en sykdom i Sverige. (Foto: Poppe, Cornelius/SCANPIX)

Vil fjerne sadomasochisme som sykdom

LLH vil at sadomasochisme og transvestittisme skal avdiagnoseres. Helsedirektoratet er positive.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norge er nå det eneste landet i Skandinavia der sadomasochisme og transvestisme fremdeles regnes som en sykdom. Svenskene fjernet diagnosene fra nyttår, mens danskene gjorde det allerede i 1994 og 1995.

Landsforening for lesbiske og homofile har kjempet en lang kamp
  for at Sadomasochisme ikke skal oppfattes som grisete.  (Foto: PATRICK
  SEEGER/EPA)
Landsforening for lesbiske og homofile har kjempet en lang kamp for at Sadomasochisme ikke skal oppfattes som grisete.  (Foto: PATRICK SEEGER/EPA)
Landsforeningen for lesbiske og homofile har siden 1996 jobbet for å avskaffe sykdomsbetegnelsen også i Norge. Lederen for Diagnoseutvalget Revise F65, Svein Skeid, er glad for den svenske lovendringen.

- Vi håper den svenske avdiagnoseringen i neste omgang vil hjelpe Norge til samme resultat. Jeg må innrømme at det føles veldig tilfredsstillende at et over 10 år langt arbeid begynner å bære frukter, sier Skeid, til Blikk Nett.

Hva mener du? Er sadomasochisme og transvestitisme en sykdom? Ta debatten under artikkelen.

På glid

Og Helsedirektoratet er åpne for å fjerne SM-diagnosene også i Norge.

- Svenskene bestemte seg for å kutte det ut, og vi i Norge ønsker også å følge opp, forteller seniorrådgiver i Helsedirektoratet, Arild Johan Myrberg.

Fram mot 1. mai skal direktoratet gjøre en vurdering etter å ha fått beskjed fra Helsedepartementet om å utrede saken. De innrømmer at dagens lovgivning virker som en rest fra tidligere tiders syn på seksualitet.

- Norge ønsker å følge den faglige utviklingen og ser fram til en opprydding i dette, sier Myrberg.

Kraftig oppreisning

De homofile her til lands sier det vil bety mye for levekårene dersom SM og transvestitisme ikke lenger regnes som sykdommer.

- Folk kan begynne å puste litt friere og kanskje ikke være fullt så redd for å miste jobb eller omsorg for egne barn. Fjerning av diagnosene vil være første skritt i en lang prosess mot menneskeverd og like rettigheter i samfunnet, sier Skeid.

Homofili ble fjernet som diagnose i Norge i 1972. 27 år senere trådte felles ekteskapslov for heterofile og homofile i kraft.