Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norge er nå det eneste landet i Skandinavia der sadomasochisme og transvestisme fremdeles regnes som en sykdom. Svenskene fjernet diagnosene fra nyttår, mens danskene gjorde det allerede i 1994 og 1995.

Landsforening for lesbiske og homofile har kjempet en lang kamp for at Sadomasochisme ikke skal oppfattes som grisete.  (Foto: PATRICK SEEGER/EPA)
Landsforeningen for lesbiske og homofile har siden 1996 jobbet for å avskaffe sykdomsbetegnelsen også i Norge. Lederen for Diagnoseutvalget Revise F65, Svein Skeid, er glad for den svenske lovendringen.

- Vi håper den svenske avdiagnoseringen i neste omgang vil hjelpe Norge til samme resultat. Jeg må innrømme at det føles veldig tilfredsstillende at et over 10 år langt arbeid begynner å bære frukter, sier Skeid, til Blikk Nett.

Hva mener du? Er sadomasochisme og transvestitisme en sykdom? Ta debatten under artikkelen.

På glid

Og Helsedirektoratet er åpne for å fjerne SM-diagnosene også i Norge.

- Svenskene bestemte seg for å kutte det ut, og vi i Norge ønsker også å følge opp, forteller seniorrådgiver i Helsedirektoratet, Arild Johan Myrberg.

Fram mot 1. mai skal direktoratet gjøre en vurdering etter å ha fått beskjed fra Helsedepartementet om å utrede saken. De innrømmer at dagens lovgivning virker som en rest fra tidligere tiders syn på seksualitet.

- Norge ønsker å følge den faglige utviklingen og ser fram til en opprydding i dette, sier Myrberg.

Kraftig oppreisning

De homofile her til lands sier det vil bety mye for levekårene dersom SM og transvestitisme ikke lenger regnes som sykdommer.

- Folk kan begynne å puste litt friere og kanskje ikke være fullt så redd for å miste jobb eller omsorg for egne barn. Fjerning av diagnosene vil være første skritt i en lang prosess mot menneskeverd og like rettigheter i samfunnet, sier Skeid.

Homofili ble fjernet som diagnose i Norge i 1972. 27 år senere trådte felles ekteskapslov for heterofile og homofile i kraft.