levy
levy

- Skammer meg over å være israelsk

Gideon Levy er en alternativ stemme blant Israels jøder.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- Jeg skammer meg veldig over å være israeler. All drepingen og de brutale angrepene på hjelpeløse palestinere i Gaza, gjør at jeg skjemmes som israeler. Fordi alt blir gjort i mitt navn, sier Levy til TV 2.

Kritiserer krigen

Gideon Levy er journalist, og en alternativ stemme blant Israels jøder. Han er imot Israels krig i Gaza. Gjennom sine artikler i avisen Haaretz har Levy lenge kritisert den over førti år lange okkupasjonen av de palestinske områdene. Han tror krigen og okkupasjonen langt på vei har ødelagt Israel.

- Det israelske samfunnet bestemte seg for å endre verdiene sine. Å drepe 350 barn er ikke selvforsvar. Ingen tror på denne propagandaen. Ingen med moral eller forstand, sier han.

- Systematisk hjernevasking

En undersøkelse viser at 82 prosent av Israels jøder mener at de militære styrkene ikke har brukt unødvendig mye makt på Gazastripen. Levy gir sine kolleger mye av skylden for at det er slik.

- Dette er resultatet av en systematisk hjernevasking gjort av israelsk media. I denne krigen har de spilt nesten en enda mer kriminell rolle ved å systematisk skjule hva som har foregått i Gaza og på den andre siden har de nøye beskrevet det som har skjedd i Askhelon og Sederot, sier han.

Koster Israel venner

Denne krigen har allerede kostet Israel mange venner og internasjonal støtte. Selv om de fleste israelske jødene støtter krigen, er det noen få som forsøker å si at den må stanses umiddelbart. Fordi drapene på 350 palestinske barn er mer enn Israel kan tåle.

- Israel blir for det meste sett på som en angriper av resten av verden. Men vi kommer til å måtte betale for det. Europa og USA lot Israel få gjøre hva de ville, men det vil komme et punkt hvor noen vil si at nok er nok, sier Levy.