ØYENVINTER: Mads Gilbert og Erik Fosse ble øvenvitnene til krigen på Gaza da ingen andre journalister slapp inn.  (Foto: Nasser Nasser/AP)
ØYENVINTER: Mads Gilbert og Erik Fosse ble øvenvitnene til krigen på Gaza da ingen andre journalister slapp inn. (Foto: Nasser Nasser/AP)

Israel hevder Fosse og Gilbert lyver

Israelsk UD hevder de norske legene er ute etter å sverte landet, og kaller beskrivelsene galskap.

De norske legene Erik Fosse og Mads Gilbert arbeidet ved Shifa-hospitalet, det største sykehuset i Gaza fra nyttårsaften og til de slapp ut av området sist lørdag. Siden Israel nekter journalister adgang til Gaza, fungerte de to legene også som vitner til angrepene, og de rapporterte hyppig til både norsk og internasjonal presse.

- Onsindet løgn

I klare ordelag fortalte de det internasjonale samfunnet hvordan sivilbefolkningen rammes av de mange angrepene. Nå møter Israel kritikken fra legene, og talsmann for det israelske utenriksdepartementet Yigal Palmor mener legene farer med «ondsinnet løgn».

LES OGSÅ:
Mads Gilberts egne bilder fra Gaza
- Hver tredje som drepes er barn
Hylles på nettet

I en spesialutgave av det anerkjente legetidsskriftet The Lancet, er den kritiske situasjonen i Gaza tema. Her beskriver Fosse og Gilbert situasjonen ved Shifa-sykehuset, og karakteriserer situasjonen som et marerittaktig blodbad.

De forteller blant annet at det var så mange døde at sykehuset måtte be om ekstra kjøleutstyr fordi lik begynte å gå i oppløsning. Videre beskriver de skadene pasientene kom inn med, og forteller om et stor antall sivile - og av dem mange barn - blant de døde og skadede.

- Vi har sett de mest forferdelige skadene på menn, kvinner og barn i alle aldre - i et antall som er nesten for omfattende til å fatte, forteller legene.

Israel raser

Uttalelsene har fått Israel til å se rødt.

Israels velferdsminister Isaac Herzog sier at de har arbeidet hardt får at å få nødhjelp inn i landet til tross for kampene. Talsmann i utenriksdepartementet Yigal Palmor mener legene lyver om situasjonen i Gaza, og setter spørsmålstegn ved sannhetsgehalten i Gilberts historier, melder nyhetsbyrået AP.

- Doktor Gilbert er kjent for å være på den radikale venstresiden, og for sin systematiske kritikk mot Israel. Han har allerede beskyldt Israel for alle mulige marerittaktige forbrytelser og nekter å svare på motsigelser på sin kritikk, hevder Palmor.

Fantasi som Dante

Utenriksdepartementets talsmann sier videre at Gilberts historier er Dantes fantasi verdig.

- Gang på gang er det bevist at han er langt unna sannheten. Det er trist at seriøse personer innen legestanden blandes inn i galskapen, raser han.

- Meningsløse beskyldninger

Mads Gilbert var i dag tilbake i Tromsø for å formidle sine inntrykk på et Gaza-Norge arrangement i regi av Filmfestivalen i Tromsø

- De har gjennom bombingen i dag fortalt hva de representerer. Og beskylde oss for løgn blir direkte meningsløst, sier Gilbert til tv2nyhetene.no

- De trykker aldri noe uten å vite at det de trykker er sant, sier han om artikkelen i The Lancet.