willochlevin_680 (Foto: SCANPIX)
willochlevin_680 (Foto: SCANPIX)

Willoch: - Jeg er ikke rasist

Kåre Willoch kjenner seg ikke igjen i Mona Levins karakteristikk av ham som rasist og antisemitt.

Kåre Willoch sier til TV 2 Nyhetene på telefon onsdag kveld at Levins uttalelser ligger langt utenfor virkeligheten.

- Det ligger jo så langt utenfor virkeligheten som man overhodet kan komme. Men jeg må legge til at jeg forstår godt at situasjonen er svært vanskelig for jøder i alle land og at det kan forklare sterke utsagn, sier Willoch.

Les også: - Kåre Willoch er rasist og jødehater

Synsing om amerikansk politikk

Han understreker at uttalelsene om Obamas stabssjef som fikk Levin til å se rødt, var synsing om hvordan USAs Israel-politikk ville bli i fremtiden.

- Min uttalelse om den nye stabssjefen har jo utelukkende med det å gjøre om den kunne gi grunn til å vente en litt mer palestinavennlig, og litt mindre ensidig Israel-vennlig politikk fra USA. Og det har ikke gjort det mer sannsynlig, men det er jo slett ikke umulig med en kursendring fra USA sin side, sier Willoch.

- Men det at du blir karakterisert som rasist og antisemitt etter en slik uttalelse, er ikke det godt over streken?

- Jo, men her må man huske på den vanskelige situasjonen som jøder føler når de ser grusomhetene i Gaza. Overilte og ubegrunnede uttalelser er kanskje lett å komme med i en sånn svært anstrengende situasjon, sier Willoch.

282611

Politiske utsagn blir vridd til antisemittisme

Den tidligere statsministeren sier videre at han ser at politiske uttalelser ofte blir forvrengt til antisemittisme nå det ikke er snakk om det i det hele tatt.

- Vi har jo sett altfor ofte at politiske uttalelser om faktiske situasjoner og utsikter blir utlagt som antisemittisme, når de utelukkende handler om muligheter for endringer i Israels og USAs politikk, sier Willoch, som ikke har noen tro på Levins utsagn om at alle jøder i Norge ser på ham som rasist og antisemitt.

- Det finnes ikke fnugg av grunnlag for en slik karakteristikk. Den er rett og slett motsatt virkeligheten, sier han.

- Det toppet seg nå

Onsdag kveld står Mona Levin for uttalelsene hun kom med om Willoch.

- De står jeg for. Det har vært dette aggressive kjøret fra Willoch i mange år som gjør at det topper seg nå, sier hun på telefon til TV 2 Nyhetene.

Levin hevder Willoch har en gruppetenkning om jøder og at han på den måten sprer hat.

- Jeg tar ikke dette helt ut av lufta. Jeg tenker spesielt på hans uttalelser om Emanuel Rahm, men også på hans tidligere uttalelser om Israel og jøder. Han har en gruppetenkning om jøder som har skapt et hat. Det må han ta ansvaret for. Han har rett til å si hva han vil. Men det er synd han ikke tar ansvaret for hatet han sprer, sier Levin.

Hun hevder å ha fått massiv respons etter at hun kom med bredsiden mot Willoch på TV 2.

- Jeg tror jeg har fått 100 tekstmeldinger fra hele landet fra folk som takker for at noen endelig tør si fra. Og dette er ikke bare fra jøder, sier hun.