En våt dag på Torgalmenningen. (Foto: Marit Hommedal / Scanpix)
En våt dag på Torgalmenningen. (Foto: Marit Hommedal / Scanpix)

Hvor mye regner det egentlig i Bergen?

Det kommer an på hvor i regnbyen du måler. Variasjonen er enorm!

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det offisielle tallet fra Meteorologisk institutt forteller at det normalt faller 2250 mm nedbør over bergenserne årlig. To meter og tjuefem centimeter! Temperaturnormalen viser plussgrader hver eneste måned, også om vinteren. Så det aller meste faller som regn.

Den udiskutable regnbyen

Til sammenligning får Oslo skarve 763 mm, Kristiansand 1380 mm, Stavanger 1250 mm, Trondheim 895, og Tromsø 1031. Bare småtterier i forhold altså, det er Bergen som er regnbyen!

Noen påstår at det alltid regner i Bergen. Det stemmer bare nesten. Det dypper litt i 242 av årets 365 dager, men høsten og vinteren er våtest, med mellom 15 og 21 nedbørdager per måned fra september til mars.

Vi du ha sol i Bergen er det sikrest å besøke byen i mai!

Roar Hansen fotograferer regnvannet som kommer opp av kumlokkene på Laksevåg i et skikkelig regnvær i oktober 2007. (Foto: Marit Hommedal / Scanpix)

Hvorfor er det så vått?

Det aller meste av nedbøren kommer med lavtrykkene som feier inn fra Nordsjøen. Åtti prosent av regnet kommer med vind mellom sør og vest, og «sønnavind og vatten» er to sider av samme sak i Bergen.

- Når den fuktige luften treffer land løftes den opp av fjellene, forteller Storm-meteorolog Roar Hansen. Da kjøles luften ned, og klarer ikke å holde på fuktigheten lenger. Det dannes dråper, som plasker ned på brosteinen.

Bergenserne har nesten like mange ord for nedbør som eskimoene har for snø. Sjekk listen til høyre!

Enorm variasjon

Men Bergen er stor. Kommunen strekker seg fra salt sjø i vest, til det nesten tusen meter høye Gullfjellet i øst.

Branns Eirik Bakke spiller noe som kan minne om vannpolo mot Suduvas Tomas Miklinevicius på Stadion i 2007. (Foto: Marit Hommedal / Scanpix)

- Det er terrenget som avgjør hvor det regner mest, sier Hansen, og variasjonen innen kommunen er enorm.

De våteste bergenserne må tåle nesten to meter mer regn enn de tørreste!

De smarte sørger for å bo slik at det ikke er høye fjell øst for dem. Bor du på Kokstad ikke langt unna Flesland noen kilometer sør for byen, regner det 1900 mm.

Bor du i fasjonable Fjellveien innunder Fløyen regner det 2350 mm. Forskjellen er altså like stor som halve årsnedbøren i Trondheim!

Laksevåg på vestsiden av Byfjorden nøyer seg med 2200 mm, mens Munkebotten på østsiden får 200 mm mer!

Tre og en halv meter

Jo lenger øst du kommer, jo mer regner det. Aller mest nedbør får de som bor inn mot Gullfjellet . I enden av Haugsdalen plasker det ned 3100 mm, mens Brekkedalen får søkkvåte 3600 mm!

- Faktisk enda mer, sier Hansen, som har undersøkt nedbøren i Bergen i detalj de siste årene. Normalen for Brekkedalen nærmer seg 3700 mm!

Kanskje det er derfor det ikke en gang bor bergensere akkurat der?

Alle nedbørdata: Storm Weather Center