Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Politiet rykket i kveld ut med massive politistyrker for å forhindre nye gateslag i Oslo. Over 80 politifolk har tatt oppstilling rundt den israelske ambassaden i Parkveien.

Området er nå hermetisk lukket, og tungt utstyrt politi patrulerer med hunder. Lastebiler med grinder er på plass, det samme er motorsykkelpoliti og politi til hest.

Utgangspunktet for aksjonen var at det ble hengt opp en plakat på Blitz tidligere i dag som meldte om en aksjon. Det forteller politi på stedet til TV 2.

Men politiet er tydelig ikke enig med seg selv. I en pressemelding sendt ut sent i ettermiddag, tilbakeviser politiet at de har mottatt noen melding om å avholde noen demonstrasjoner eller markeringer i dag.

Varslet sentrumsbutikker

Oslo Handelsstandsforening sendte tidligere i ettermiddag ut en melding til sine medlemsbedrifter om å være i beredskap i forbindelse med en markering utenfor den Israelske ambassaden i ettermiddag.

Det er politiet som skal ha kommet med informasjonen. Dette skal være ungdomsgrupper med blant annet utgangspunkt i Blitz-miljøet som skal stå bak markeringen.

- Jeg kan bekrefte at vi har fått informasjon om denne markeringen, og vi holder den under oppsikt. Utover det vil jeg ikke kommentere saken, sier informasjonsrådgiver Jørn Kristian Jørgensen ved Oslo politidistrikt.

Rydder utenfor

Administrerende direktør i OHF, Morten Fure, bekrefter at de har varslet butikkene i Oslo sentrum.

- Vi ber butikker være varsomme i forbindelse med dagens markering. Det vil si at de rydder inn skilt og løse gjenstander utenfor butikken. Preventive aktiviteter for å begrense skadene, og trygge ansatte og kunder, sier Fure.

De to forrige demonstrasjonene i Oslo sentrum har kostet handelsstanden nærmere to millioner i knuste ruter. På toppen av dette kommer tapt omsetning i butikkene fordi kundene forsvinner.

- Det vi ser av de to foregående aksjonene er at folk går av skaftet etter markeringen er ferdig, forteller Fure.

Vil flytte demonstrasjonene

Dagens demonstrasjon er ikke meldt på forhånd. Men for fremtidige meldte demonstrasjoner lanserer Fure et forslag om at justisdepartementet og politiet flytter disse til steder der skadene på tredjeparter ikke blir så dominerende.

- Vi kan jo tenke oss at fremtidige demonstrasjoner for eksempel kunne holdes på Rådhusplassen. Der det er mer åpent, og mindre sjanse for at tredjeparter blir lidende, sier den administrerende direktøren i Oslo Handelsstandsforening.

Førstkommende lørdag er det varslet nye demonstrasjoner mot Israels krigføring på Gazastripen. Blitz skriver på sine hjemmesider at de vil gjennomføre en demonstrasjon utenfor Stortinget lørdag klokka 13.