Miguel d'Escoto Brockmann, president i FNS generalforsamling.  (Foto: David Karp/AP)
Miguel d'Escoto Brockmann, president i FNS generalforsamling. (Foto: David Karp/AP)

FN-topp mener Gaza-angrep er folkemord

Presidenten i FNs generalforsamling kritiserer Israel for å gi blaffen i Sikkerhetsrådets resolusjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Presidenten i FNs generalforsamling, Miguel d'Escoto Brockmann fordømmer Israels angrep på palestinere og kaller handlingene et folkemord.

- Gir blaffen i FN

D'Escoto, som kommer fra Nicaragua, sier til Al Jazeera at han ikke tror FNs sikkerhetsråd klarer å stanse volden i Gaza og at Israels statsminister Ehud Olmert har bedt FN om å «passe sine egne saker» – ved å fortsette offensiven.

- Antallet ofre i Gaza øker hver dag. Situasjonen er uholdbar. Det er et folkemord, sier FN-presidenten.

Nær 1000 drept

Ifølge palestinsk helsepersonell er 970 palestinere er drept og over 4.000 skadet i Gaza siden angrepene startet 27. desember.

FNs generalforsamling skal torsdag holde krisemøte for å diskutere situasjonen. Sikkerhetsrådet vedtok sist uke en våpenhvileresolusjon, med krav om umiddelbar våpenhvile. USA avsto fra å stemme. Likevel har de Israelske angrepene fortsatt med full styrke.

LES OGSÅ: Sikkerhetsrådet vedtok våpenhvileresolusjon

- Noen har trodd at Sikkerhetsrådet er i stand til å bedre situasjonen. Det har jeg aldri trodd, sier D'Escoto til Al Jazeera. Han sier det er utrolig å tenke på at en land som kan takke en FN-resolusjon for at det eksisterer, kan ignorere sikkerhetsresolusjoner på denne måten.

- Ligner på apartheid

D'Escoto, som har bakgrunn som katolsk prest og utenriksminister i Nicaragua, er kjent for å være sterk i sin kritikk mot Israel.

I fjor sammenlignet han deres behandling av palestinere med apartheidsystemet i Sør-Afrika. Han har også uttalt at FN må ta noe av ansvaret for den langvarige konflikten i Midtøsten, etter at de tillot opprettelse av staten Israel i 1948 – og lot palestinerne stå uten egen stat.

«Israel-hater»

Kritikken blir møtt med avsky hos Israels ambassadør til FN Gabriela Shalev, som kaller D'Escoto en Israel-hater.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon reiser til Midtøsten for å presse partene til å inngå en umiddelbar våpenhvile i Gaza.

Ban vil først besøke Kairo, hvor han vil mote Egypts president Hosni Mubarak, hvor han vil diskutere det franskegyptiske våpenhvileinitiativet. Deretter vil han reise til Jordan, Israel, Vestbredden, Tyrkia, Libanon, Syria og Kuwait.