Jens Stoltenberg kan smile etter den nye meningsmålingen for for Vårt Land. (Foto: Roald, Berit/SCANPIX)
Jens Stoltenberg kan smile etter den nye meningsmålingen for for Vårt Land. (Foto: Roald, Berit/SCANPIX)

Nå smiler Stoltenberg

Det er 14 måneder siden sist statsminister Jens Stoltenberg smilte like bredt etter å ha sett en TV 2-gallup.

Regjeringspartiene får med knappest mulig margin flertall med 85 mandater på målingen som TNS Gallup har laget for TV 2 ved inngangen til valgåret. Det har ikke skjedd siden november 2007.

Ap på topp

Arbeiderpartiet får med 34,4 prosent (+ 2,0). Det er partiets høyeste oppslutning på to år. Bakgrunnstallene viser at flere tidligere Ap-velgere nå slutter opp om partiet, mens færre sitter på gjerdet.

- Dersom dette er et uttrykk for at velgerne mener regjeringen fører en god politikk for å trygge arbeidsplasser og sikre norsk økonomi, så er jeg enig med velgerne i det, sier statsminister Jens Stoltenberg til tv2nyhetene.no.

Partiets oppslutning er økende blant velgere over 60 år, men også svært mange velgere som ikke hadde stemmerett ved forrige stortingsvalg svarer i denne målingen at de vil stemme Ap.

Ser firetallet

Det minste regjeringspartiet Senterpartiet har ikke like stor grunn til å smile. Partiet går tilbake med 1,3 prosentpoeng til 4,8 prosent.

- Jeg er opptatt av at alle regjeringspartiene skal gjøre det bra ved valget. Senterpartiet har tradisjonelt alltid gjort det bedre ved valg enn på meningsmålinger, så jeg satser på at alle tre gjør det bra ved valget i september sier Stoltenberg.

Etter et hopp opp i desember er Senterpartiets oppslutning tilbake på 4-tallet, der partiet lå på seks av de sju siste målingene i fjor.

Les bloggen: Sperregrensepartiet

Bakgrunnstallene viser at hver tredje velger som stemte på Senterpartiet i 2005 er usikre på hvilket parti de skal stemme på.

Sosialistisk Venstreparti holder stillingen med en oppslutning på 8,1 prosent (+ 0,2). Bakgrunnstallene viser at partiet har mer enn dobbelt så høy oppslutning blant kvinner som menn. Særlig mange unge kvinner sier at de vil stemme på SV.

Flertall

Samlet får de tre regjeringspartiene en oppslutning på 47,3 prosent, mens de borgerlige partiene får 49,1 prosent. Valgordningen gjør at de rødgrønne får 85 mandater, mens de borgerlige partiene får 82.

mandatfordeling_680 (Foto: Grafikk / TV 2)
mandatfordeling_680 (Foto: Grafikk / TV 2)

- Det er bare en ting som teller og det er valget i september, sier statsminister Jens Stoltenberg.

KrF i trøbbel

Kristelig Folkeparti får lavest oppslutning av partiene som i dag sitter på Stortinget, med 4,4 prosent. Det er en tilbakegang på 1,0 prosentpoeng siden målingen i begynnelsen av desember.

Bakgrunnstallene viser at andelen av velgere som stemte på KrF i 2005 og sier de vil gjøre det samme i dag er fallende. Partiet henter knapt nye velgere, men mister noen flere til Fremskrittspartiet.

Venstre får en oppslutning på 5,3 prosent (- 0,5). Partiet mister denne gang flere tidligere velgere til Høyre.

Blå nedtur

Etter en bunnotering på 21,6 prosent før jul, går Fremskrittspartiet fram med 1,2 prosentpoeng til 22,8 prosent. Partiet har nesten dobbelt så stor oppslutning blant menn som de har blant kvinner.

Høyre får en oppslutning på 16,6 prosent (- 0,1).

Se video av Jensen og Solberg:

Rødt inne igjen

For andre måling på rad kaprer partiet Rødt to mandater. Oppslutningen er på 2,4 prosent (- 0,3).

For en måned siden havnet Rødt på vippen, denne gang klarer de rødgrønne med et nødskrik å kapre flertall uten partiets støtte.

prosentandel_680 (Foto: Grafikk / TV 2)
prosentandel_680 (Foto: Grafikk / TV 2)

Andre partier og lister får en oppslutning på 1,3 prosent (- 0,1). Målingen er tatt opp av TNS Gallup ved personlige telefonintervjuer i tidsrommet 5. – 11. januar. Hele 75,7 prosent av de spurte oppgir partipreferanse.