(Foto: Sigurdsøn, Bjørn/SCANPIX)
(Foto: Sigurdsøn, Bjørn/SCANPIX)

Ap fordømmer Israels angrep

Kaller angrepene på sivilbefolkningen i Gaza for uakseptable og ute av enhver proporsjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- Når denne bombingen er over, så vil hatet og mistenksomheten være større, men Gaza vil fortsatt være Israels nabo. Dette bidrar bare til at sivile menneskeliv går tapt, og at det blir vanskeligere å få til en varig fredsløsning, sier statsminister Jens Stoltenberg til TV 2.

- Israel overreagerer

Det er Arbeiderpartiets sentralstyre som kommer med fordømmelsen av krigshandlingene mot Gaza. I vedtaket som ble gjort mandag 12. januar står det at også «Hamas må ta sin del av ansvaret for de pågående kamphandlingene». Men partiet likestiller ikke rakettangrepene mot Israel med krigshandlingene i Gaza.

- Israels bruk av våpenmakt er en voldsom overreaksjon mot de rakettene som Hamas har sendt inn i Israel. Men likevel har Norge hele tiden gjort det klart at Hamas må stanse sine utskytninger av raketter mot Israel, sier Stoltenberg.

Fremhever dialog og kontakt

Partiet sier at det ikke finnes en militær løsning på konflikten.

- Vi støtter kravet om umiddelbar stans i alle militære operasjoner. Grensene må åpnes for humanitær hjelp umiddelbart. Det er nedfelt i Genève-konvensjonene at sivilbefolkningen må få den hjelpen de trenger.

Også når det gjelder Israel ønsker Arbeiderpartiet åpenhet fremfor irettesettelser.

- Sanksjoner og isolasjon tror vi ikke er det rette virkemidlet. Vi tror på dialog og kontakt er det eneste som kan føre til varig fred i midt-østen, sier statsminister Stoltenberg.

Uakseptable demonstrasjoner

Engasjementet rundt krigen på Gazastripen er stort også i Norge. De siste dagene har aktivister satt sitt preg på hovedstaden med voldsomme opptøyer, og rene gateslag mellom politi og demonstranter.

- Jeg syns det er uakseptabelt og synd at noen misbruker denne fredelige typen for demonstrasjoner. Ytringsfriheten er en av de viktigste frihetene vi har, sier Stoltenberg til Dagbladet.no.

Han mener forrige ukes opptøyer svekker palestinernes side.