sol1
sol1

Fant feil på én av tre solsenger

Skremmende funn fra Statens strålevern. Test avslørte ekstreme stråleverdier

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norge har blant de strengeste reglene for bruken av solarium i verden. På tross av dette fant Statens strålevern direkte farlige solrør i norske solarium.

Mange feil og mangler
Høsten 2008 gjennomførte Statens strålevern en omfattende tilstandstest av norske solsenger. Nå er rapporten klar, og det nedslående resultatet overrasker selv Strålevernet.

Flere hundre solarier over hele landet ble undersøkt, og totalt ble 15 stengt på stedet på grunn av det forsker Lill Tove Nilsen i strålevernet kaller «ekstreme strålinger».

Samtidig ble det målt for sterk stråling i ett av tre solarier. Funnene overrasket Nilsen, som nå frykter at mange norske kunder kan ha mottatt unødvendige forbrenninger.

- Når det er så sterke nivåer som ble funnet her, da kan kunden bli solbrent ganske raskt. De tror de kommer inn i et vanlig solarium, men så er det så mye sterkere, og da blir de brent, sier Nilsen til TV 2 hjelper deg.

Øker kreftfaren
I en årrekke har Kreftforeningen anbefalt å ikke ta kunstig sol, da de mener det er en klar sammenheng mellom det å bli solbrent og det å utvikle hudkreft.

- Det er en klar sammenheng mellom det å ta solarium og det å utvikle føflekkreft. Og når det i tillegg blir sånn at solariet er sterkere enn det man tror, øker sjansen for å bli brent, som igjen øker sjansen for kreft, sier Ola Alexander Oppdalshei i Kreftforeningen til TV 2 hjelper deg.

Oppdalshei mener at bransjen nå selv må ta ansvar for å fjerne useriøse aktører fra det norske solariumsmarkedet.

Les også: - Solarium sunt i små mengder

Vil ha større konsekvenser
Daglig leder i Brun og Blid, Thorbjørn Frantzen, er enig med Kreftforeningen. Sjefen i Norges største solariumskjede mener det for mye inkompetanse i markedet.

- I dag er det sånn at hvem som helst kan starte solarium, og det bør blir forandret. Det er veldig mange som ikke aner hva de driver med, sier Frantzen og mener at det burde gis autorisasjon for å drive solarium - og at denne autorisasjonen må bli fjernet dersom feil blir funnet.

I tillegg mener Frantzen at straffen for å bryte reglene må skjerpes for å drive de «useriøse aktørene» ut av markedet.

Kan være flere
-Godkjenningene i flere tilfeller var i orden, men kunnskapen er for dårlig i bransjen, siden ingen har oppdaget dette før vi kom på tilsyn, sier Lill Tove Nilsen som mener at om hadde betjeningen hadde nok kunnskap hadde forbrenninger vært unngått.

I tillegg til de som ble stengt på stedet, var det flere senger som hadde strålingsnivåer rett oppunder grensen for å stenge, og det er noe kunden bør være oppmerksom på, mener Nilsen som vet at alle de ulovlig sterke rørene ikke er funnet ennå.

- Fordi vi hadde stikkprøvekontroll, kan det forekomme bruk av disse ekstreme rørene andre steder.

Her kan du se listen over solsengene som ble stengt.