Mads Gilbert og Erik Fosse (Foto: TV 2)
Mads Gilbert og Erik Fosse (Foto: TV 2)

Gilbert om kritikken: - Bring it on!

Gilbert og Fosse sier de ikke har hatt grunn til å overdrive sine rapporter fra Gaza. - Virkeligheten er mye verre, sier de to.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Under dagens pressekonferanse med to de Norwac-legene Erik Fosse og Mads Gilbert, ble de bedt om å kommentere påstandene om at de har overdrevet og kommet med falske påstander om tilstanden i Gaza.

Mads Gilbert tok ordet, og snakket til pressekorpset på engelsk.

- Vi har ikke vært i en posisjon hvor vi trengte eller ville fabrikkere dokumentasjon. Alle historier vi har fortalt er sanne. De har blitt dokumentert, og vi har navnene på ofrene og slektninger til de som vi har fortalt om, sa legen som den siste tiden har jobbet på akuttavdelingen på Shifa sykehus i Gaza.

De to norske legene mener virkeligheten er mye verre enn det de har fortalt.

- Til dere som mener vi lyver: Kom med det! Vi har ingenting å skjule, så bare kom med det! Dette er en stor svertekampanje, og vi hadde faktisk ventet at det skulle komme mer, sa en offensiv Gilbert til støttende nikk fra sin kollega Erik Fosse.

Se Gilberts utbrudd her:

Brøt stillheten

Fosse og Gilbert mener årsaken til svertekampanjen er at de ødela Israels mediestrategi ved å dokumentere det som skjedde i Gaza.

- Dette er forventet. Vi har brutt stillheten, og ødelagt den kløkte propagandaplanen til Israel med å nekte journalister adgang til Gaza.

De forteller at historiene deres om barn som ble sprengt av israelske bomber, og de mange sivile som ble rammet av krigføringen, gjorde at Israel gikk til motangrep ved å kalle de løgnere i en internasjonal svertekampanje.

- Jeg ble selv presentert på Fox News med et bilde av meg fra akuttavdelingen i Shifa med overskriften: Propagandalegen til Hamas, sa Gilbert.

Les også Fredrik Græsviks blogg: Israel vil ikke ha vitner.

Sperret mobilene

Søndag 4. januar sendte Mads Gilbert ut en tekstmelding hvor han fortalte om tilstandene i Gaza. Etter dette opplevde han at mobilen hans ble sperret for tekstmeldinger.

- Ikke en sms har kommet inn, eller gått ut av min mobiltelefon etter den første sms'en jeg sendte. Den var fullstendig blokkert inntil vi kom til Egypt i går, fortalte Gilbert.

Også kollega Fosse opplevde blokkering av hans mobil. Han skulle delta på et av flaggskipene til CNN, «Larry King live». Forholdene på telefonen var gode helt til rett før han skulle på lufta - da linja plutselig ble brutt.

Til slutt ga nyhetskanalen opp, og King fikk aldri pratet med Fosse.

- Dette ville vært en unik sjanse til at en hvit mann kunne snakket fra Gaza til det amerikanske folket, sa Gilbert på dagens pressekonferanse.

Vil publisere bevis

De norske legene har allerede sendt ut en rekke bilder de har tatt i løpet av tiden i Gaza. Enkelte har de likevel latt være å publisere, fordi det er bilder av døde og lemlestede mennesker.

Nå sier de to at de vil publisere også disse bildene for å bevise at deres historier er sanne.

Se hele utdraget fra pressekonferansen øverst.