Norwac-legene Erik Fosse og Mads Gilbert under pressekonferansen på Gardermoen mandag etter at de kom hjem  fra Gazastripen.  (Foto: Aas, Erlend/SCANPIX)
Norwac-legene Erik Fosse og Mads Gilbert under pressekonferansen på Gardermoen mandag etter at de kom hjem fra Gazastripen. (Foto: Aas, Erlend/SCANPIX)

- Hver tredje som drepes er barn

Legene Mads Gilbert og Erik Fosse sier at hver tredje som blir drept eller skadd, er barn.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- Hver tredje person som drepes i Gaza nå, er et barn under 18 år. Det er drept nesten 900 mennesker, og av dem er 284 barn, sa Gilbert på dagens pressekonferanse.

I tillegg til at de har jobbet på hovedsykehuset i elleve dager, hadde de med seg dokumentasjon på den faktiske situasjonen:

- Det er nå 4057 skadde, og av dem er 1419 barn. Så til sammen er over 1700 barn drept og skadd i Gaza. Det er ingen vei å rømme, og det finnes ikke en plass på Gazastripen som er sikker, sier Gilbert.

- Israel har sivile som bombemål

Gilbert mener at det er det er umulig å skille mellom sivile og militære mål på Gazastripen. Han mener at Israel bevisst bomber sivile mål:

- En talsmann i det israelske forsvaret sa at 90 prosent av bombene treffer målene sine. Det kan ikke bety noen annet enn at sivilbefolkningen er det intenderte målet, sier Gilbert.

Fosse sier at de har en rekke eksempler på at sivile mål har blitt bombet.

- Vi har eksempler på barn som lekte på et tak, for så å bli skutt av dronefly. En av legene på sykehuset fikk huset sitt bombet mens han var hjemme og fikk noen få timers søvn. Hans gravide kone og hans barn ble drept. I tillegg ble han selv skadd, sammen med sitt andre barn.

Sjokkert over pressedekning

Gilbert sier at det han leser i media om krigen, ofte ikke stemmer med det de opplevde på sykehuset i Gaza:

- Jeg leste i The Times at FN anslår at en av fire som skades er sivile. Ut fra det vi har satt, og de tallene vi har fått fra helseministeriet, anslår vi at rundt 90 prosent av de vi får inn har vært sivile, sier Gilbert.

Han mener det er uunngåelig å unngå sivile tap i et så tettbebygd sted som Gazastripen er:

- Befolkningstettheten, våpenbruken og brutaliteten i angrepene, den skånselsløse bombingen av bolighus, forklarer dessverre disse tapstallene, sier Gilbert.

- Ikke de egentlige heltene

- Heltene er i Gaza. Vi har bare gjort det vi ville og måtte gjøre. De som er igjen i Gaza er i en enda vanskeligere situasjon nå enn da vi kom, sier Gilbert.

Fosse sier at de bare har vært hjelpere på sykehuset de kom til på nyttårsaften. Allerede da de kom dit var situasjonen prekær:

- De hadde fått inn mellom 80 og 100 skadede i løpet av første døgn. Dette er et sykehus på størrelse med et norsk sentralsykehus, og kapasiteten var allerede sprengt, sier Fosse.

Legene sier at det viktigste de kunne gjøre, var å være til stede og vise at palestinerne sin støtte:

- Det viktigste ved vårt nærvær var at palestinerne følte at de ikke var alene, sier Gilbert.

Melder om voldsomme skader

Legene sier at de skadde som har kommet inn har vært alvorlig skadde, og at det har vært vanskelig å behandle dem:

- Vi har fått inn skader nærmest kontinuerlig. Dette skjer litt i bølger, noen ganger kommer 50 skadde inn samtidig. Det er pasienter som er utsatt for moderne krigsskader. De har kanskje et avrevet bein og ansiktet er revet opp av splinter. De har splinter som har gått gjennom magen, brysthulen, og de blør. Dette er skader som er krevende å behandle, sier Fosse.

Les mer: - River mennesker i stykker.

- Krigen er bare prikken over i-en

Fosse legger vekt på at dette ikke bare er en konflikt som kom i gang da Israel startet bombingene.

- Vi har hatt en to år lang blokade, og vi har hatt over 200 meter lange brødkøer. Dem jeg har snakket med, sier at det nesten ikke går an å få kjøpt noe på markedene. I tillegg bombet Israel kraftverket tidlig i denne offensiven, og Gazastripen har vært uten strøm de siste elleve dagene, sier Fosse.

Klare oppfordringer

Legene sier at de har tre krav som må oppfylles for at situasjonen skal bli bedre:

- Bombingen må stoppes

- Grensene må åpnes, og blokaden av Gazastripen oppheves.

- Konflikten må få en politisk løsning. 60 år er nok.

Tv2nyhetene.no følger saken