Blitz varsler nye opptøyer i Oslo.  (Foto: Solum, Stian Lysberg/SCANPIX)
Blitz varsler nye opptøyer i Oslo. (Foto: Solum, Stian Lysberg/SCANPIX)

Frykter ekstremist-verving

Forskere frykter at militante islamske grupper benytter opptøyene til å rekruttere sint minoritetsungdom.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

200 ungdommer fra 13-årsalderen er tatt av politiet under de to siste, voldelige Palestina-demonstrasjonene i Oslo. Flertallet er minoritetsungdom.

Forsker Laila Bokhari i Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) frykter en radikalisering som i ytterste konsekvens kan føre noen av disse ungdommene inn i armene på militante islamister. Det har tidligere skjedd i en rekke europeiske land som England, Nederland, Tyskland, Frankrike og Danmark.

- Jeg tror vi skal være på vakt og følge med. Det som ofte skjer er at ungdom søker opp militante grupper på internett, eller at grupperinger aktivt rekrutterer ungdom de ser er villig til å gå langt, sier Bokhari til TV 2.

Terrorbombing

I juli 2005 i London tok fire selmordsbombere livet av 52 mennesker. Gjerningsmenne var unge innvandrere som hadde søkt til ekstreme islamistiske miljøer.

- Jeg vil poengtere at vi ikke er der ennå i Norge. Vi kan gjøre mye for å hindre at dette skjer. Men tendensen kan være der, og vi skal lete etter slike tendenser, sier terrorforskeren.

Les også:Sjokkert over at barn gikk først i demonstrasjon

- Bør følge med

Også FFI-forsker Petter Nesser mener det store antallet unge, voldelige demonstranter i Oslos gater gir et potensial for rekruttering til ekstremistgrupper, selv om slike ekstreme miljøer er svært små i Norge sammenlignet med andre land.

– Like fullt er det grunn til å følge dem, sier han. (TV 2/NTB)